TopKip Lions wint eerste play-off

TopKip Lions in de aanval.
TopKip Lions in de aanval. (Foto: Aangeleverd)

LANDSMEER - Voor TopKip Lions begonnen afgelopen zaterdag de play-offs. Als nummer twee in de dameseredivisie moest het Landsmeerse team in de kwartfinale de degens kruisen met de nummer 7, Zorg en Zekerheid Leiden. Eitje, zou je denken. Uiteindelijk werd het wel een ruime overwinning, 80-55, maar vele malen minder eenvoudig dan vooraf gedacht.

In de competitie won TopKip Lions twee keer heel ruim van debutant ZZ Leiden. In die wedstrijden werd de jonge ploeg uit Leiden steeds onder de veertig punten gehouden, terwijl Lions er lustig op los scoorde. Inmiddels zijn we een aantal maanden verder en de ploeg uit Leiden heeft zich goed ontwikkeld. De ploeg herbergt een aantal talentvolle jonge speelsters en speelt fris basketbal. TopKip Lions moest dan ook echt aan de bak en in met name het tweede kwart maakte de tegenstander het de ploeg uit Landsmeer lastig.

TopKip Lions startte de wedstrijd goed en het gameplan was heel duidelijk. Center Richelle van der Keijl werd in stelling gebracht. De forwards vervulden hun opdracht uitstekend en de ene na de andere assist leidde tot een score van de 1.95 meter lange Landsmeerse speelster. ZZ Leiden kon hier weinig tegen inbrengen. Het eerste kwart werd met een 21-14 stand afgesloten en Van der Keijl nam daarvan twaalf punten  voor haar rekening.

Blijkbaar dacht TopKip Lions dat de wedstrijd in de pocket was, maar niets was minder waar. ZZ Leiden begon het tweede kwart met hard en fanatiek spel en de eerst paar minuten kon Lions daar niets tegen inbrengen. ZZ Leiden schoot met scherp haar driepunters raak en TopKip Lions verzuimde om de vele vrije worpen raak te schieten. Er werd gehaast en chaotisch gespeeld en van het gameplan was weinig meer over. De jonge tegenstander kwam terug tot 28-24 en 30-27. Maar het harde spel brak ZZ Leiden op. Zes vrije worpen van TopKip Lions op rij werden ineens wel feilloos gescoord. En één van de vele intercepties van Lindsay Pengel werd in de buzzer door haarzelf verzilverd. TopKip Lions kon weer ademhalen en ging met 38-29 de rust in.

In de tweede helft zette TopKip Lions meteen verder orde op zaken. Twee intercepties van Lindsay Pengel en scores van Richelle van der Keijl zorgden binnen twee minuten voor een gat van dertien punten (44-31). De coach van ZZ Leiden vluchtte in een time-out, maar de marge was een feit. ZZ Leiden had veel fouten nodig om de ploeg uit Landsmeer af te stoppen en kwam al snel in de foutenlast. Langzaamaan liep TopKip Lions met scores van Janna Vogelaar en een driepunter van Charlotte van Kleef richting de 20 punten marge. Met een driepunter van Indy le Belle sloot TopKip Lions het derde kwart af, 58-42.

Het vierde kwart wordt gedegen uitgespeeld. Terwijl bij ZZ Leiden de ene na de andere speelster met vijf fouten richting de bank zag gaan, kon coach Van Kampen nog steeds kiezen uit zijn complete bank. Janna Vogelaar gooide er nog een paar mooie drives tegenaan en Richelle van der Keijl werd weer volgens gameplan gevonden. Twee rake vrije worpen van de van blessure teruggekeerde Emma de Wit bezegelden de overwinning, 80-55.

Op alle onderdelen overtrof TopKip Lions de jonge tegenstander. Met name in de rebounds was de Landsmeerse ploeg met tweeënvijftig versus drieëndertig rebounds heer en meester. Richelle van der Keijl scoorde een career high met negenentwintig punten en pakte daarbij ook nog achttien rebounds. Ook Lindsay Pengel speelde een puike wedstrijd. Zij scoorde achttien punten, gaf vijf assists en pakte vier steals. Janna Vogelaar eindigde eveneens in de dubbele cijfers met twaalf punten.

In een best-of-three reeks speelt TopKip Lions komende woensdag om 20.30 uur uit tegen ZZ Leiden. Indien TopKip Lions wint, is de halve finale het volgende station. Mocht TopKip Lions onverhoopt verliezen, dan volgt er nog een derde wedstrijd, volgende week, in Landsmeer.

Kwartstanden: 21-14, 38-29, 58,42, 80-55. Scores: Richelle van der Keijl 29 punten (18 rebounds), Lindsay Pengel 18 (5 assists, 4 steals), Janna Vogelaar 12, Charlotte van Kleef 9, Inidy le Belle 7, Myrthe den Heeten 2, Emma de Wit 2, Claire Hirman 1