TopKip Lions op 1-0 in halve finale play-offs

TopKip Lions heeft al vaker van Jolly Jumpers gewonnen.
TopKip Lions heeft al vaker van Jolly Jumpers gewonnen. (Foto: Aangeleverd)

LANDSMEER - TopKip Lions speelde woensdagavond de eerste wedstrijd in de halve finale van de play-offs tegen Jolly Jumpers uit Tubbergen. Ondanks een magere eerste helft harkte de ploeg uit Landsmeer de eerste overwinning in een reeks van best-of-five met 73-60 binnen.

In het afgelopen seizoen verloor TopKip Lions behalve van koploper Grasshoppers slechts één keer van één andere tegenstander. Dat was in de Final Four van Jolly Jumpers, de tegenstander in de halve finale van de play-offs. Hoewel geen enkele keer heel ruim, werd in de competitie door TopKip Lions wel alle vier keer gewonnen van Jolly Jumpers en ook de kwartfinale van de beker was winst voor de Landsmeerse ploeg. TopKip Lions was echter gewaarschuwd.

TopKip Lions kwam dan ook goed uit de startblokken. De sprongbal werd gewonnen en de eerste scores waren twee rake vrije worpen van Claire Hirman, nadat zij de aanvalsrebound van het bord geplukt had. Twee driepunters van Charlotte van Kleef en Myrthe den Heeten en een kort schotje van Lindsay Pengel en de gedroomde start was met 10-0 een feit.

Maar TopKip Lions juichte te vroeg. De coach van Jolly Jumpers nam een time-out en zette een heel ander team op het veld. TopKp Lions had keer op keer het nakijken bij de behendige Tubbergse dribbelaars. Lay-up na lay-up werd gescoord en gooide Jolly Jumpers al mis, dan pakten ze ook regelmatig de aanvalsrebound. De verdediging van TopKip Lions functioneerde niet goed. Jolly Jumpers sloop dichterbij en met nog een paar minuten te gaan in het eerste kwart stond het al 15-15. Een driepunter van Myrthe den Heeten zorgde nog net voor een kleine voorsprong na tien minuten spelen, 20-17.

In het tweede kwart zette Jolly Jumpers nog eens extra aan. De ploeg speelde sneller met name ook in de omschakeling. Na enkele minuten pakte Jolly Jumpers dan ook compleet terecht de eerste voorsprong, 24-25. TopKip Lions bleef echter plakken aan de Tubbergse ploeg die maximaal zes punten voorsprong pakte. Met rust keek TopKip Lions tegen een 33-38 achterstand aan.

De tweede helft begon rommelig. Er zat duidelijk spanning op beide ploegen. Maar TopKip Lions kwam steeds beter in de wedstrijd. Met twee driepunters van Charlotte van Kleef en vijf punten van Claire Hirman was de voorsprong weer voor de Landsmeerse ploeg. Even pakte de Tubbergse ploeg de voorsprong nog terug, maar de sterk spelende Myrthe den Heeten liet zien, dat ook zij een goed driepuntschot in de vingers heeft. Met twee drietjes en twee rake vrije worpen zette zij een 52-49 op het bord. Kim Hartman zorgde met twee rake vrije worpen voor een 54-51 stand na drie kwarten spelen.

In het vierde kwart wist TopKip Lions eindelijk hun lange center weer te vinden en na vijf punten van Richelle van der Keijl stond het 59-54. Die voorsprong gaf de meer ervaren ploeg van coach Chris van Kampen niet meer uit handen. In tegendeel minutenlang weet TopKip Lions Jolly Jumpers van het scoren af te houden en door scores van Lindsay Pengel, Janna Vogelaar en wederom Myrthe den Heeten werd voor een veilige voorsprong van 68-54 gezorgd. Met een stand van 73-60 is de eerste overwinning binnen.

Deze wedstrijd vielen de driepunters weer als vanouds, maar verdedigend kan er wel wat geschaafd worden aan de boxing-out en de help-side. Jolly Jumpers kreeg te veel makkelijke scores en te veel tweede kansen. Coach Van Kampen heeft precies drie dagen om zich voor te bereiden op de tweede wedstrijd.

TopKip Lions heeft als nummer twee in de competitie het thuisvoordeel en speelt daarom komende zaterdag 4 mei wederom thuis. Om 15.00 uur wordt in ICL in Landsmeer de tweede wedstrijd in de halve finale van de play-offs gespeeld. De derde wedstrijd vindt plaats op woensdag 8 mei om 20.30 uur in het sportcomplex De Vlaskoel in Tubbergen. Indien nodig zal een vierde wedstrijd in Tubbergen en een vijfde wedstrijd in Landsmeer gespeeld worden.

Kwartstanden: 20-17, 33-38, 54-51, 73-60. Scores: Myrthe den Heeten 19 (5 driepunters), Charlotte van Kleef 14 (3 driepunters), Richelle van der Keijl 11, Claire Hirman 10, Janna Vogelaar 7, Lindsay Pengel 6, Epiphany Etienne 4, Kim Hartman 2.