Taalheldenprijs voor Syrische Maassluizer

Algemeen
Saad Alkassoum is trots dat hij de Taalheldenprijs krijgt.
Saad Alkassoum is trots dat hij de Taalheldenprijs krijgt. (Foto: CW)

Saad Alkassoum (30), één van de Syrische bewoners van de Lady Anne, krijgt morgenmiddag in bibliotheek de Plantaan de Taalheldenprijs. 

Chrit Wilshaus

Interviewer en gesprekspartner treffen elkaar afgelopen maandagmiddag in de Hooftzaak. Hoe komt het dat je al zo goed Nederlands spreekt? “Dat heb je mooi gezegd maar waar een wil is, is een weg”, reageert Saad. “En het komt ook door de mensen. Die zijn hier heel aardig en helpen graag met het leren van de taal en andere dingen. Dat vind ik heel lief en leuk.” Dat alles neemt niet weg dat het uiteraard ook de verdienste van Saad zelf is. Het geheim daarvan volgens Saad: “Oefenen, oefenen, oefenen. Als iemand praat tegen mij en ik begrijp een woord niet, vraag ik wat het betekent. Dan vergeet ik het nooit meer.”

Naast Arabisch beheerst Saad ook Engels en Turks. “Ik was drie jaar in Turkije maar praat na een half jaar, al beter Nederlands dan Turks.” Volgens Saad komt dat omdat hij Nederlands durft te praten en fouten durft te maken. “Dat mag. Je mag een fout maken.” Om de Nederlandse taal te leren, laat Saad geen mogelijkheid onbenut, zo blijkt. Want naast dat hij ook eenvoudige boekjes in het Nederlands leest, van YouTube gebruikmaakt, deed hij ook mee met Zing Nederlands met me in Theater Koningshof. Op de vraag of Saad het leuk vindt dat hij Taalheld is geworden, reageert hij bevestigend. “Ja, natuurlijk. Ik ben trots op mijzelf. Als je hard werkt en iets lukt, is dat leuk.” Wat vindt hij eigenlijk van de Nederlandse taal? “Eerlijk gezegd vind ik het een heel interessante taal.”

Deze week is het de Week van het Nederlands. Een onderdeel daarvan is de Taalheldenprijs. Een landelijke wedstrijd met voorrondes per gemeente. Bij de Taalheldenprijs wordt een bruggenbouwer, een vrijwilliger en een cursist gekozen. Saad werd genomineerd als cursist.