Creatieve hoogtepunten door Maassluis tijdens de jaarlijkse Kunstroute

Cultuur
Afbeelding
(Foto: RH)

Komend weekend is het weer tijd voor de jaarlijkse Kunstroute van Maassluis en hoofdorganisator Mick Otten geeft alvast een voorproefje over wat er allemaal te zien is. Donderdag start de opbouw van de hekwerken waarop de 43 kunstenaren en kunstorganisaties hun werk gaan laten zien en vanaf zaterdag om 12.00 uur gaat de Kunstroute dan eindelijk van start.

Rowan Hendriks

Op verschillende locaties in het centrum van Maassluis zijn vele kunstwerken te zien in diverse kunstvormen. Zaterdag en zondag zijn deze locaties van 12.00 tot 17.00 uur te bezoeken. Het is nog maar de vraag of het haalbaar is om alles te zien in slechts twee dagen. Mick Otten vertelt zijn strategie om zo goed mogelijk alle kunst te bekijken: “Ik ging van tevoren op de folder kijken wat mij wel aansprak. Dan kun je zeggen dat dat jammer is, want dan kun je je niet laten verrassen door andere dingen. Maar juist doordat je ook naar een gebouw gaat waar een kunstenaar werk laat zien waar je speciaal voor komt, ga je ook meteen eventjes de rest doen.”

Locaties

De route begint dit jaar bij Museum Bikkel aan de Uiverlaan, loopt dan door het centrum en eindigt aan de haven. Dit jaar is Loods M (voorheen Living Lab) voor het eerst een locatie op de Kunstroute. Loods M is een maritiem centrum voor culturele evenementen aan de Govert van Wijnkade.

Andere grote locaties van de Kunstroute zijn ateliergebouw de Wasserij en de Drukkerij. Bij de Wasserij is onder andere werk van Dick Tulp, Coby Lammers en Hans en Manja Korving te zien. Een andere bijzondere kunstvorm is de zeefdrukkunst van Frans en Judith Vonk. Deze is ook te zien in hun atelier in de Wasserij tijdens de Kunstroute. Nog geen 300 meter verderop, in de cultuurruimte de Drukkerij, waar voorheen de persen draaiden, wordt komend weekend kunst van onder meer Hanneke Wessels, Jos Degen en de filmclub Maassluis geëxposeerd.

Aangekomen bij misschien wel het hoogtepunt van de Kunstroute: Loods M, hetgeen wat volgens hoofdorganisator Mick dit jaar onderscheidt van de andere jaren aan Kunstroutes. Achttien kunstenaars komen hier samen om hun werk te laten zien. In Loods M is niet alleen al gemaakte kunst te bekijken, maar er wordt ook live kunst gemaakt. Van performances tot glaskunst, in Loods M is het te zien!

Hoewel Mick bij de Kunstroutes veel mensen van oudere leeftijd ziet, verwacht hij ook genoeg jongeren en kinderen. Door het Lentiz wordt namelijk ook kunst gemaakt op de dag van de Kunstroute zelf. Voor kinderen van zes tot twaalf jaar is er een speurtocht gemaakt, waarbij de winnaar een prijs krijgt van de Wereldwinkel in Maassluis.

Jan Ouwenbroek

Tijdens het evenement wordt Jan Ouwenbroek herdacht door middel van zijn kunst. Eerder dit jaar overleed Jan op 97-jarige leeftijd. “Hij heeft tot het allerlaatste moment geschilderd,” vertelt Mick. Tijdens de Kunstroute van dit jaar worden zijn schilderijen tentoongesteld. Jan maakte schilderijen in verschillende stijlen, maar kreeg later in zijn carrière een voorkeur voor oude gebouwen en straatjes in Zuid-Europa.

Mick Otten

Van de vele kunstenaren komt een groot deel uit Maassluis. Mick Otten is daar één van. Mick is een fotograaf en hij zit in het bestuur van de Stichting Maassluise Kunstenaars. Hij houdt zich voornamelijk bezig met het fotograferen van verschillende zeedieren, waarna hij de foto’s op een speciale manier laat printen. Als vrijwilliger heeft Mick de afgelopen drie jaar met een aantal anderen de Kunstroute georganiseerd. Tijdens de Kunstroute zijn ook de foto’s van Mick te bewonderen.