Leuke én leerzame stage bij Stichting Present Maassluis

Nieuws
Julia ’t Hart loopt stage bij Stichting Present Maassluis.
Julia ’t Hart loopt stage bij Stichting Present Maassluis. (Foto: KLiK)

Julia ’t Hart is student toegepaste psychologie en loopt stage bij Stichting Present Maassluis. “Ik wil graag de positiviteit in mensen naar boven halen.”

Janneke Noordermeer-Goos

Als onderdeel van haar studie toegepaste psychologie, loopt Julia ’t Hart stage bij Stichting Present in Maassluis. “De enige eis waar deze stage aan moest voldoen, is dat we met mensen werken”, vertelt Julia. “Het is dus heel flexibel.” Na een zoektocht kwam Julia bij Stichting Present terecht. “Ik zag dat het een mooie stichting is waar ik graag mijn steentje aan wil bijdragen.”

Met vrijwilligers van Stichting Present gaat Julia regelmatig mee op huisbezoeken. “We gaan met mensen in gesprek en vragen waar er hulp bij nodig is. Dat kan van alles zijn: van hulp bij het op orde krijgen van de elektriciteit in huis tot het ophalen van vuil of het leren van de Nederlandse taal”, legt Julia uit. “Daarvoor krijgen we natuurlijk ook hulp van andere organisaties. Als iemand bijvoorbeeld ondersteuning nodig heeft bij de financiën, verwijzen we door naar de Voedselbank en Humanitas en als iemand zich eenzaam voelt, helpen we bij het aanmelden voor een maatje.”

Achter de schermen

De stagiaire is ook achter de schermen actief. Zo ontwerpt ze flyers en het jaarplan, coördineert ze verschillende activiteiten voor de stichting en schrijft ze wekelijks een blogpost op sociale media. “Eén van de activiteiten die ik organiseerde, is een high tea bij het Leger des Heils. Ik denk dat heel veel mensen in Maassluis niet weten wat voor leuke dingen er daar plaatsvinden. Dat is ook logisch, want daar kom je alleen achter als je er komt. De saamhorigheid die je daar ziet, is echt geweldig. Dat merkte we ook weer bij de high tea. Daar kwamen veel mensen op af!”

Julia neemt de ervaringen die zij opdoet bij Stichting Present weer mee naar studie. “Meestal zie je als psycholoog alleen iemand die bij jou in de praktijk komt. Je ziet alleen de voorkant. Door de huisbezoeken bij Present, kom je bij mensen thuis. Je ziet de achterkant van mensen, hun realiteit. Je kunt daardoor soms beter zien wat er schuilt achter deze kwetsbare doelgroep.”

Eigen ding

De stage ervaart Julia verder als leerzaam en leuk. “Ik heb het echt enorm naar mijn zin”, glundert ze. “Ik ben iemand die er erg van houdt haar eigen ding te doen. En die kans krijg ik volop. Ik word echt gezien als een volwaardige collega. Het is fijn om dat vertrouwen te krijgen.” Julia wil graag mensen leren kennen en helpen en die kans krijgt ze volop bij haar stageplek. “Ik streef er altijd naar om er meer uit te halen. Ik wil graag de positiviteit in mensen naar boven halen.”

Nieuwsgierig geworden naar vrijwilligerswerk bij de Stichting Present of vrijwilligerswerk in het algemeen? Neem dan contact op met Jacqueline Groeneveld van KLiK Vrijwilligers Maassluis via 06-11038417.