Unieke ervaring voor Maassluizer Lars Pietersen in Afrika

Nieuws
Lars Pietersen.
Lars Pietersen. (Foto: ROC Mondriaan)

Stage lopen in het buitenland geldt voor de meeste studenten als een speciale ervaring, iets waaraan ze in hun verdere leven vaak terugdenken. Lars Pietersen (20) uit Maassluis is een van vijf enthousiaste studenten Autotechniek van ROC Mondriaan, die onlangs terugkeerden uit Gambia. 

In het West-Afrikaanse land hebben ze onder de paraplu van Go for Africa ruim een maand lesgegeven over hun vakgebied aan leerlingen van een plaatselijke school voor beroepsonderwijs. Lars behaalde onlangs zijn diploma Autotechniek (niveau 2) bij ROC Mondriaan in Den Haag en vertelt over wat hij meemaakte tijdens zijn reis.

7500 kilometer

De vijf autochtechniek studenten van ROC Mondriaan legden het circa 7500 kilometer lange traject naar Afrika af in een tweedehands auto. Medio januari vertrok een karavaan van vijftien auto’s met inbegrip van één bus en één motor vanuit Den Bosch richting Gambia. “Meedoen aan de missie van Go for Africa is géén vanzelfsprekendheid. Met name in de voorbereiding komt er nogal wat bij kijken. Allereerst is het zaak het nodige sponsorgeld bijeen te brengen. Maar het beschikken over een degelijk voertuig –liefst een met voor- of vierwielaandrijving- om de reis ernaartoe te kunnen maken is de belangrijkste voorwaarde om te kunnen aansluiten bij deze grensverleggende onderneming”, zo vertelt Lars. “Soms moet je geluk hebben, en dat hadden we! Bij Autoservice Felix in Maassluis, waar ik al ruim drie jaar werk als monteur, heb ik eens een vaste klant geholpen met het vervangen van een bumper. ‘Hoeveel krijg je van me?’, vroeg hij toen het klusje geklaard was. ‘Het is goed zo’, zei ik met een knipoog. Het voorval heeft er mede toe geleid dat zijn vader de Ford Explorer, die op mijn werk als occasion te koop stond, aan ons heeft overgedragen. Een onwaarschijnlijk sympathiek gebaar. Teamgenoot Luka en ik hebben later de Ford van een grote onderhoudsbeurt voorzien. We hebben onder andere het lucht- en oliefilter, een draagarm, een aandrijfashoes en de bougies vervangen.”

Mooie reis

De avontuurlijke reis, die jaarlijks op de agenda prijkt, bracht de deelnemers naar negen verschillende landen: België, Luxemburg, Frankrijk, Spanje, Marokko, Westelijke Sahara, Mauritanië, Senegal en Gambia. Op dag 22 bereikte het stoere gezelschap het drukke vissersstadje Tanji, het eindstation van de roadtrip. Hagenaar Luka Meijer (21) en Lars Pietersen volbrachten samen de reis in een Ford Explorer uit 1998. Lars: “Wat een ongelooflijk mooie reis hebben we gemaakt. Het absolute hoogtepunt waren de duinen in Marokko. De stilte en de sterren boven je, dat was écht gaaf. De ideale setting om na te denken over het leven. Ik ben bovenal iemand die regelmatig terugblikt; bijzonderheden wil ik altijd graag herbeleven.” 

Sociale stage

Na een rustdag gingen de studenten gelijk aan de slag op hun stageplaatsen: respectievelijk de Mindaw-school in Farato en de Sint-Petersschool in Lamin. Toen hun lesactiviteiten eenmaal voltooid waren, restte in de laatste week nog een ‘sociale’ stage. Dat waren schilder- en opknapwerkzaamheden in en rondom de betreffende schoolgebouwen en uiteenlopende reparaties aan auto’s. De terugreis naar Nederland was met het vliegtuig. Beide auto’s zijn namelijk gedoneerd aan een goed doel ter plaatse.