Jack de Vries door raad gekozen als nieuwe burgemeester van Maassluis

Politiek
Burgemeester Gregor Rensen en zijn opvolger Jack de Vries, woensdagavond in het stadhuis van Maassluis.
Burgemeester Gregor Rensen en zijn opvolger Jack de Vries, woensdagavond in het stadhuis van Maassluis. (Foto: CW)

Jack de Vries (55), voormalig staatssecretaris van Justitie en Veiligheid en momenteel werkzaam als consultant in Amsterdam, wordt de nieuwe burgemeester van Maassluis. Dat heeft Dick Snoeck, voorzitter van de vertrouwenscommissie, vanavond bekend gemaakt.

Chrit Wilshaus 

De Vries volgt interim-burgemeester Gregor Rensen op die op zijn beurt zijn voorganger Edo Haan opvolgde die interim werd in Zwijndrecht. In het verleden was De Vries, die lid is van het CDA, voorlichter en persoonlijk adviseur van Jan Peter Balkenende en campagneleider van voornoemde partij. Snoeck zei “met genoegen Jack de Vries te presenteren als de nieuwe burgemeester van Maassluis”. Volgens Snoek heeft hij aangegeven “zich voor langer periode te willen inzetten voor Maassluis” en het boegbeeld van de stad te willen worden.

Uiteindelijk

Terugkijkend op de sollicitatieprocedure zei Snoeck dat het een mooi proces is geweest. Verder schetste hij het hele proces dat eind vorig jaar in gang werd gezet. Rensen had de Commissaris van de Koning (CvK) in Zuid-Holland Jaap Smit laten weten beschikbaar te zijn tot 1 september dit jaar. Meer dan 300 Maassluizers dachten mee met de profielschets van de nieuwe eerste burger. Die werd op 4 december 2023 vastgesteld en aangeboden aan de CvK. 22 sollicitanten reageerden. Vier vrouwen en achttien mannen. Een kandidaat trok zich terug. Uiteindelijk werden er acht kandidaten geselecteerd om mee verder te praten. De sfeer binnen de vertrouwenscommissie, die bestond uit alle fractievoorzitters uit de Maassluise gemeenteraad, was volgens Snoeck goed en ontspannen. “De gesprekken waren to the point en ook kon er af en toe gelachen worden.” Geen van de kandidaten zou hebben aangegeven dat er sprake was geweest van een kruisverhoor. Vorige week vrijdag werd het besluit genomen om twee kandidaten vast te stellen en uiteindelijk kreeg De Vries van de raad de meeste stemmen.

Verbaasd

Snoeck stond bij de bekendmaking van de naam van de nieuwe eerste burger van Maassluis ook nog stil bij de terugtrekking van Gary Bouwer, eind vorige week, uit de vertrouwenscommissie. “De reden waarom heeft mij en de rest van de commissie verbaasd. Binnen de grenzen van de wet hebben we het maximale democratische wat mogelijk was eruit gehaald.” Alle leden van de commissie hebben zich volgens Snoeck aan hun geheimhoudingsplicht gehouden.