College gaat plan ontwikkelen voor jongerenraad

Politiek
Afbeelding
(Foto: pixabay)

Het college gaat in samenspraak met scholen, sportverenigingen en andere relevante organisaties een plan ontwikkelen voor de oprichting van een jongerenraad in Maassluis.

Chrit Wilshaus

De raad kon zich dinsdagavond unaniem vinden in een motie hierover van Leefbaar Maessluys nadat deze op verzoek van vooral VVD en CDA was aangepast. Zo werd het college in de oorspronkelijke versie nog verzocht om de jongerenraad te voorzien van voldoende middelen en ondersteuning, ‘zodat zij effectief kunnen functioneren en een reële invloed kunnen uitoefenen op het beleid.’ Maar volgens Martijn Kroonen (CDA) zou dat neerkomen op het afgeven van een blanco cheque en dat zag hij gezien de financiële uitdagingen waar Maassluis voor staat de komende jaren niet zitten. Na overleg besloot Leefbaar deze passage te vervangen door het verzoek aan B&W om het plan voor een op te richten jongerenraad voor het tweede kwartaal van volgend jaar in de vorm van een raadsvoorstel aan te bieden aan de gemeenteraad, ‘zodat de stem van jongeren zo snel mogelijk gehoord kan worden binnen het gemeentelijk beleid.’ Leefbaar Maessluys-fractievoorzitter Jurre van de Merwe motiveerde zijn motie door te stellen dat jongeren een belangrijk deel van de bevolking van Maassluis vormen en hun perspectieven en ideeën van groot belang zijn voor de toekomst van de gemeente. Verder wees hij erop dat er momenteel geen gestructureerd platform bestaat in Maassluis waar jongeren regelmatig hun ideeën kunnen delen met gemeenteraad en college. Bovendien zou een jongerenraad een antwoord kunnen zijn om de democratische betrokkenheid van jongeren te vergroten. “Het vertrouwen in de politiek is vooral onder jongeren laag”, aldus Van de Merwe. Volgens hem zijn er voorbeelden van steden in de regio te noemen waarbij een jongerenraad goed werkt. Verschillende partijen, waaronder Maassluis Belang, waren wel van mening dat ook jongeren zelf moeten aantonen behoefte te hebben aan een jongerenraad.

Uitdaagrecht

Leefbaar diende de motie in bij het debat over de vaststelling van het raadsvoorstel over de participatieverordening van en het participatiebeleid 2024. Jesse de Jong-Paalvast (D66) diende daarbij een amendement in over het Uitdaagrecht, ook wel Right to Challenge genoemd. “Dit is een vorm waarbij inwoners of lokale maatschappelijke partijen een voorstel indienen om een of meerdere taken van de gemeente over te nemen wanneer zij dit beter en goedkoper kunnen.” Dat recht was volgens De Jong-Paalvast ten onrechte niet opgenomen in de verordening. De volksvertegenwoordigers konden zich unaniem vinden in het amendement. Met uitzondering van Leefbaar Maessluys en ChristenUnie stemde de raad in met de verordening. Klarie Oosterman van laatstgenoemde partij had voorafgaand aan de stemming daarover voorgesteld het voorstel niet in stemming te brengen omdat het niet in lijn zou zijn met de VNG-verordening. Wethouder Sjoerd Kuiper (PvdA) reageerde niet beter te weten dan dat dit wel het geval is. Behalve Leefbaar was de rest van de raad het niet met Oosterman eens.

De portefeuillehouder betoogde enthousiast te zijn over de stappen die gezet gaan worden maar volgens hem is het zeker niet zo dat de gemeente bewoners en organisaties hiervoor niet betrok bij beleid. Het oprichten van een burgerraad, zoals Yvonne Boeckx, bestuurslid van bewonerscommissie Oud Sluys en Vertowijk 2, als inspreker bepleitte, is volgens Kuiper een van de vormen van participatie die mogelijk zijn.