Gratis maaltijd op Westfriese scholen of thuis

Algemeen
Kinderen die de gratis maaltijden het hardste nodig hebben, kunnen zich aanmelden.
Kinderen die de gratis maaltijden het hardste nodig hebben, kunnen zich aanmelden. (Foto: Pexels)

Het programma voor gratis schoolmaaltijden werd woensdag 29 maart gelanceerd in Den Haag. Minister Dennis Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs), Hans Spekman van het Jeugdeducatiefonds, Heleen van den Berg van het Rode Kruis en initiatiefnemers Laurens Dassen (Volt) en Jan Paternotte (D66) waren daarbij aanwezig.

Basisscholen en middelbare scholen kunnen zich aanmelden voor gratis schoolmaaltijden. Het gaat om scholen die deze hulp kunnen gebruiken. Voor de organisatie van de schoolmaaltijden slaan het Jeugdeducatiefonds en het Rode Kruis de handen ineen. Voor dit jaar is 100 miljoen euro beschikbaar voor de leerlingen die dat het hardste nodig hebben. Scholen kiezen op www.schoolmaaltijden.nl tussen de optie maaltijd op school of maaltijd thuis.

Als scholen kiezen voor een maaltijd op school gaat het om een maximum bedrag van 9 euro per leerling per week. Scholen hebben de vrijheid te kiezen voor een manier die het beste bij ze past. Dat kan variëren van ouders of vrijwilligers die inkopen doen bij de lokale supermarkt, wijkteams die broodjes smeren in het wijkcentrum en scholen die voor een cateraar kiezen.

Als scholen kiezen voor de optie maaltijd thuis helpen ze individuele leerlingen in de vorm van boodschappenkaarten. Scholen sturen een aanmeldlink naar de ouders van leerlingen die dat het hardste nodig hebben. Ouders melden zich vervolgens rechtstreeks aan voor de boodschappenkaart. De kaarten met een wekelijks bedrag van 11 euro per kind zijn in alle supermarkten in te wisselen. Het Rode Kruis werkt wereldwijd al jaren met zulke kaarten en heeft er goede ervaringen mee.

Scholen ontzorgen

Het organiseren van schoolmaaltijden moet leraren niet belasten. Zij moeten gewoon goed les geven aan de kinderen. Daarom zijn er schoolcontactpersonen van het Rode Kruis en het Jeugdeducatiefonds die scholen op weg helpen met een maaltijd die het beste bij de school past. De contactpersonen denken mee met de school en gaan zo nodig op bezoek.

Door te werken met vaste vrijwilligers, die een daarvoor een vrijwilligersvergoeding ontvangen, worden scholen en leraren ontzorgd. Scholen kunnen ervoor kiezen om lokale supermarkten of cateraars het eten te laten bezorgen op school. De leerlingen pakken dan zelf hun ontbijt of lunch uit de koelkast.

In aanmerking komen

Het ministerie van OCW heeft samen met het Nationaal Cohortonderzoek Onderwijs (NCO) in kaart gebracht welke scholen het meeste behoefte hebben aan de gratis maaltijden. Dat zijn scholen waarvan 30% of meer van de leerlingen uit een gezin komt met een laag inkomen. Daarnaast komen ook leerlingen in het speciaal basisonderwijs, voortgezet speciaal onderwijs, speciaal onderwijs en praktijkonderwijs in aanmerking voor een gratis schoolmaaltijd.

De komende periode volgt een evaluatie van het programma schoolmaaltijden. Meer informatie is te vinden op www.schoolmaaltijden.nl