Siem (74) en Tim (44) Zeilemaker beklimmen Kilimanjaro voor War Child

Nieuws
Siem en Tim Zeilemaker beklimmen vanaf 10 augustus de Kilimanjaro voor War Child.
Siem en Tim Zeilemaker beklimmen vanaf 10 augustus de Kilimanjaro voor War Child. (Foto: Robert Gieling)

Siem Zeilemaker (74) wordt ouder en wil graag nog iets met zijn kinderen doen. De Medemblikker wordt in september 75 jaar. Velen kennen hem als gemeenteraadslid, maar ook als hardlooptrainer en personal loopcoach bij Loopgroep Medemblik. “Ik wil het liefste iets met ieder kind apart doen. Het leek mij wel wat om met mijn zoon Tim (44) een sportieve uitdaging aan te gaan. En ik ben blij dat hij ja zei op mijn voorstel om de Kilimanjaro te beklimmen.”

Noem het maar opa’s laatste kunstje

Zo’n twintig jaar geleden was Siem ook al eens in Afrika en wilde daar graag nog een keer naartoe. “Ik ben een fan van War Child. Het team doet heel veel voor kinderen in oorlogsgebieden. Toen kwam ik op het idee om voor deze organisatie geld op te halen. Noem het maar opa’s laatste kunstje”, glimlacht Siem.

War Child

Maar liefst 230 miljoen kinderen groeien op in gebieden met oorlog en gewapende conflicten. De organisatie War Child laat hen nooit aan hun lot over en doet enorm haar best om deze kinderen te helpen. Ze raken ongevraagd verzeild in het oorlogsgeweld en dat heeft enorme impact op hen, zichtbaar én onzichtbaar. “Wij kunnen ons daar geen voorstelling van maken”, zegt Tim. “We hebben het veel te goed hier. We zeuren al als we de auto niet voor de deur kunnen parkeren. Wat deze kinderen meemaken is vaak te gruwelijk om te bevatten. Ik heb twee zoons Tygo en Fez. Ik ben blij dat ze een onbezorgde jeugd hebben. Het is mooi als met onze steun, en van iedereen die ons wil sponsoren, kunnen bijdragen aan psychosociale steun, bescherming en onderwijs om bij kinderen de onzichtbare littekens van oorlog te helen. Zoals de organisatie het zegt: Samen halen we de oorlog uit een kind.”

Trainen

Om de Kilimanjaro te beklimmen, trainen Tim en Siem als het kan samen. “We gingen naar de Belgische Ardennen voor een speciaal trainingsweekend”, zegt Siem. “Voor deze sportieve uitdaging moeten we ons goed voorbereiden. We gaan helemaal naar de top van de Kilimanjaro, dat is 5.895 meter klimmen. Hardlopen ben ik wel gewend, maar dat omhoog klauteren en klimmen dat niet. En ik moet zeggen, dat het trainingsweekend mij vies tegenviel. Ik noem het niet voor niets een uitdaging. Als ik fluitend de berg op zou gaan, zou ik het niet eens doen. Het is geen kattenpis.”

Ongemakken

“Ik sprak laatst een sportleraar die deze hoogste berg in Afrika beklom”, vult Tim aan, “ook hij had er moeite mee. Eigenlijk kan je het niet goed trainen, want die ijle lucht hebben we hier niet. Conditie opbouwen is prima, maar dat is geen garantie dat je nergens last van krijgt. De kans dat we hoogteziekte krijgen, buikloop of voedselvergiftiging is aanwezig. Het smeltwater wordt gekookt tot drinkwater. Met jerrycans water de berg op is geen optie. Bij hoogteziekte krijg je sowieso hoofdpijn en heb je geen trek in eten. Maar we moeten zorgen dat we genoeg energie binnen krijgen. Aangeraden is om in te pakken wat we erg lekker vinden.”

‘We betalen alles zelf’

Het is winter in Afrika als Siem en Tim op 8 augustus vertrekken. “Ik voel me schuldig dat ik met het vliegtuig ga”, vertelt Siem, ‘omdat ik alles zo duurzaam en milieubewust mogelijk doe. Maar voor War Child maak ik deze uitzondering. Uiteraard betalen Tim en ik alles wat de reis inhoud zelf, vliegtickets, bepakking, speciale schoenen, donsjassen en slaapzakken. Het is 25 graden als we starten op 10 augustus en boven op de berg kan het -25 graden zijn. Begeleiding hebben we echt nodig. De inwoners daar hebben niet veel, dus blij dat we wat kunnen bijdragen. En zij zijn het gewend om te klimmen.”

Afzien

Beide Medemblikkers hopen dat iedereen ziet wat voor prestatie ze leveren en daarvoor willen doneren. Siem denkt dat het ‘pittig’ afzien is. Tim kijkt daar iets genuanceerder tegenaan: “Ik zie daar wel hoe het gaat. We willen 5.000 euro inzamelen. Voor ons is het een week afzien, voor de kinderen in oorlogsgebieden soms jaren. We hebben dit er graag voor over. En als je kijkt wat War Child voor deze kinderen doet, hen weer plezier laat beleven, en onderwijs en steun aanbiedt, dan weet je ook waarom we het doen. Dat afzien, is dan maar zo.”

Bijzondere momenten

Tim vindt het bijzonder om dit met zijn vader te doen. “Hoe vaak ben je zo op elkaar aangewezen. We wonen vlak bij elkaar, maar lopen niet de deur bij elkaar plat. We maken met elkaar tijdens deze onderneming mooie herinneringen.” 

“Als vader en zoon komen we toch weer een stukje dichter bij elkaar. Ik wil me als ouder niet teveel met mijn kinderen bemoeien, ze hebben een eigen leven. Misschien heb ik Tim wel hard nodig op die berg om de top te halen of misschien meppen we elkaar straks wel de berg af”, lacht Siem.

Doneren

Wie helpt Siem en Tim om geld in te zamelen voor War Child? Dat kan via Kili Challange (voorwarchild.nl) of scan de QR-code. “Het zou mooi zijn als we in elk geval ons streefbedrag halen. En als een bedrijf ons een aardig bedrag wil sponsoren, willen we daar wel een tegenprestatie voor doen, bijvoorbeeld een lezing houden of zoiets als we terug zijn”, zegt Siem.

Door Joyce Haakman.

Doneer voor de actie en scan de QR-code.