Tijdelijke terrasuitbreidingen brengen kernen tot bloei

Nieuws
De COVID-periode toonde aan dat meer ruimte voor terrassen de centrumfunctie van Medemblik versterkt.
De COVID-periode toonde aan dat meer ruimte voor terrassen de centrumfunctie van Medemblik versterkt. (Foto: Pexels)

MEDEMBLIK - Terrasuitbreidingen geven aankomend seizoen een positieve impuls aan de aantrekkingskracht van kernen. In het toeristische Medemblik wordt hiermee ingespeeld op de grote vraag naar buitenhoreca.

De COVID-periode toonde aan dat meer ruimte voor terrassen de centrumfunctie van Medemblik versterkt. Johan Blokker, voorzitter van horeca- en winkeliersvereniging MEVO: “Zodra de lente in de lucht hangt, begint het bij de horecaondernemers te kriebelen. Ze willen hun terras in orde maken voor het seizoen en dan het liefst met zo veel mogelijk zitplekken. Daar is in een toeristisch stadje als Medemblik nu eenmaal behoefte aan. Ook als winkelier ben ik erbij gebaat; het zorgt voor extra sfeer en gezelligheid in het centrum. Dat was voor ons de reden om via de politiek te pleiten voor terrasuitbreiding tijdens het seizoen.”

Voorwaarden

Blokker is verheugd dat de roep van de ondernemersvereniging niet voor niets was. Uiteraard worden aan de terrasvergrotingen wel voorwaarden gesteld. Zo dienen er zo min mogelijk parkeerplaatsen opgeofferd te worden en moet de verkeersveiligheid altijd gewaarborgd zijn.

Ook geldt dat de aangekondigde terrasuitbreiding een tijdelijke maatregel is tot uiterlijk 1 november 2024. Dit in afwachting van het Beeldkwaliteitsplan dat in opdracht van Gemeente Medemblik wordt opgesteld. “In dit plan worden in gezamenlijkheid richtlijnen bepaald die betrekking hebben op de uitstraling van het centrum van Medemblik. Dit betekent een mooie stap vooruit, omdat hier ook ander onmisbaar beleid aan opgehangen kan worden, bijvoorbeeld op gebied van reclame-uitingen en gevels”, legt de voorzitter uit. “We hebben immers een prachtig historisch centrum en het is belangrijk dat we het authentieke karakter ervan koesteren.”

Participatie

Gemeente Medemblik nodigt iedereen uit voor een inloopmoment op 1 mei 2024 bij Het Wapen van Medemblik, Oosterhaven 1. Tussen 19.00 en 20.00 uur kunnen belangstellenden binnenlopen om hun zienswijze te delen over de (tijdelijke) terrasuitbreiding tijdens het toeristenseizoen 2024. Tekeningen van de gemelde uitbreidingen zijn beschikbaar voor inzage.

Oproep

Horecaondernemers in de gemeente Medemblik die interesse hebben om tot 1 november 2024 hun terras te vergroten, kunnen hiertoe eenvoudig een meldingsformulier aanvragen via het algemene telefoonnummer van Gemeente Medemblik: 0229 85 60 00.