Huis Midwoud in het teken van Dodenherdenking 2024

Nieuws
Menachem Asscher.
Menachem Asscher. (Foto: aangeleverd)

MIDWOUD - Hoewel het nog ver lijkt, staan 4 en 5 mei snel weer voor de deur: dagen gewijd aan het herdenken van oorlogsslachtoffers en, voor wat het tegenwoordig nog waard is, het vieren van vrede. Huis Midwoud draagt bij met twee bijzondere voorstellingen op 3 en 4 mei. Wie vooraf reserveert voor beide concerten kan rekenen op een aanzienlijke korting.

Twee uiteenlopende concerten, die verbonden zijn door de piano, zullen dit jaar de Dodenherdenking bij Huis Midwoud muzikaal verrijken. Zaterdag 4 mei, na het officiële programma dat nagenoeg voor de deur van Huis Midwoud plaatsvindt, start Yvo Verschoor om 21.00 uur met zijn aangrijpende voorstelling Verzwegen en Vergeten, in het kader van Theater na de Dam. Dit ‘filmconcertverhaal’ draait om Frau Buch, de grootste concertvleugel van Huis Midwoud. Deze vleugel was getuige van het verschrikkelijke Aktion T4-programma van de nazi’s, gericht op het uit de weg ruimen van mensen met een beperking tussen 1939 en 1941. Het programma kostte ruim 300.000 onschuldige en weerloze mensen het leven in aanloop naar de Holocaust. Yvo Verschoor belicht het leven van één van deze slachtoffers, Werner B., en vertelt via authentiek beeldmateriaal en muziek over de onvoorstelbare gebeurtenissen die daar plaatsvonden, op de plek waar de vleugel stond en werd bespeeld.

Menachem Asscher

Een dag eerder, op 3 mei, staat een primeur op het programma. Voor het eerst klinkt onder de titel Wat blijft is de muziek…, het werk van Menachem Asscher, de zoon van schrijfster Clara Asscher-Pinkhof, die piano en compositie studeerde in Amsterdam en op 22-jarige leeftijd werd vermoord in Auschwitz in 1942. Dankzij zijn moeder kon een groot deel van zijn muziek gered worden. Deze werken bleven jaren bij de leden van de familie die de oorlog overleefden onder het stof liggen. Tot Midwouder Lilian Kars, die samen met haar echtgenoot en musicoloog Paul Janssen werkt aan een boek over Menachems oom Sallie Pinkhof en diens familie, met dank aan het speurwerk van de overgebleven familieleden in Israël de muziek boven water kreeg. Nu klinkt deze muziek voor het eerst in het openbaar, gespeeld op Frau Buch door de Israëlische pianist Imri Talgam. 

Lilian Kars vertelt over het leven en de ontwikkeling van Menachem aan de hand van fragmenten uit de autobiografie Danseres zonder benen van Clara Asscher-Pinkhof. Het verhaal en de muziek worden verder verrijkt door werken van Beethoven, Bach, Leo Smit (tijdgenoot van Menachem) en de Nederlands-Australische componiste Kate Moore. In combinatie met foto’s van Menachem en zijn familie brengt dit concert op indringende wijze de verschrikkingen van oorlog in beeld en benadrukt het hoe culturele rijkdom en ontwikkeling bruut afgesneden kunnen worden. Een concert vol invoelbaar drama, meeslepende muziek en vooral ook hoop.

Reserveren

Hoewel ieder concert op zichzelf de moeite waard is en veel stof tot nadenken biedt, krijgen bezoekers die beide concerten willen bijwonen een korting van maar liefst vijftig procent op de toegangsprijs voor één van beide concerten. Reserveren kan via www.huismidwoud.nl/concertagenda of via info@huismidwoud.nl.