Rechtszaak tegen Staat vanwege PFAS: belangenorganisaties slaan handen ineen

Nieuws
De rechtszaak gaat over de schadelijke gevolgen van PFAS-verontreiniging in Nederland.
De rechtszaak gaat over de schadelijke gevolgen van PFAS-verontreiniging in Nederland. Foto: Pixabay

REGIO - Advocaten van Knoops hebben woensdag 24 april namens elf belangenorganisaties een dagvaarding uitgebracht tegen de Staat der Nederlanden. Stichting Ouderennetwerk West-Friesland is mede-eiser in deze rechtszaak, die gaat over de schadelijke gevolgen van PFAS-verontreiniging in Nederland. De zaak wordt behandeld bij de rechtbank Den Haag op woensdag 7 augustus.

PFAS is een verzamelnaam voor duizenden chemicaliën die door mensen zijn gemaakt en van nature niet in het milieu voorkomen. Deze stoffen worden al lange tijd op grote schaal gebruikt vanwege hun nuttige eigenschappen. Helaas zijn ze ook bekend vanwege hun schadelijke effecten op mens, dier en milieu, zoals blijkt uit alarmerend onderzoek.

Schending van zorgplicht

De belangenorganisaties hebben zich verenigd om de Staat aan te spreken op het grove nalaten van zijn zorgplicht om burgers, dieren en het milieu te beschermen tegen de schadelijke effecten van PFAS-verontreiniging. Ondanks dat de Staat op de hoogte is van de ernstige gevolgen van PFAS, neemt deze niet genoeg maatregelen om de schade te beperken en te voorkomen, zo stellen de belangenorganisaties. 

Eerste collectieve actie

Deze zaak is de eerste collectieve actie in Nederland waarbij de overheid wordt aangesproken vanwege het nalaten van maatregelen tegen PFAS-verontreiniging. De belangenorganisaties willen dat er op korte termijn actie wordt ondernomen om verdere schade aan het milieu en de volksgezondheid te voorkomen.

Gevorderde maatregelen

In de zaak worden verschillende verklaringen voor recht en maatregelen gevorderd, waaronder:

Een verklaring dat de Staat onrechtmatig handelt door niet de juiste normen voor PFAS te implementeren.

Een verbod op alle emissies van PFAS.

Maatregelen om de blootstelling aan PFAS te verminderen en om onderzoek te doen naar gezondheidseffecten.

Het uitvoeren van saneringswerkzaamheden en het verscherpen van toezicht hierop.

Het advocatenkantoor Knoops en de belangenorganisaties benadrukken het belang van deze zaak voor het beschermen van de gezondheid en het milieu in Nederland.