De herder en de hond

Algemeen
Vertegenwoordigers van de goede doelen, vriend Sjaak en Lex Thoen met zijn hond. Foto:
Vertegenwoordigers van de goede doelen, vriend Sjaak en Lex Thoen met zijn hond. Foto: (Foto: GvW-T )

Als u van Midden-Delfland houdt en regelmatig op de fiets stapt, dan heeft u vast de schaapskudde van Vockestaert wel eens gezien in den lande. Aan de Woudweg, op de rand van Midden-Delfland, ligt de Adrianushoeve. Dat is de thuisbasis voor de schaapskudde. En daar in de wei, ziet u doorgaans volop schapen. Maar de kudde blijft niet alleen maar rond de boerderij. Er gebeurt veel meer. En daar vertelt herder Lex Thoen over in zijn boek “De herder en de hond”.

Gemma van Winden-Tetteroo

Een schitterend gezicht, die herder met zijn kudde. Traag voortsjokkend alsof er geen boze haastige buitenwereld bestaat. Voor de herder en zijn schapen ís er ook geen jachtige omgeving. De herder kuiert. En zijn hond zorgt er voor dat de schapen bij elkaar blijven en de juiste kant op gaan. Wat een mooi idyllisch plaatje. Lex Thoen is al ruim twaalf jaar herder. Saai? Welnee, elke dag is anders. Dat is juist het mooie van zijn vak. Eigenlijk is Lex sportinstructeur en hij heeft een buitensportbedrijf. Maar op een vaste dag in de week, is hij één met de natuur, is hij één met zijn hond en de kudde.

Allerlei pluimage
Hij beleeft fantastische momenten. Misschien niet spectaculair maar toch tegelijkertijd ook wel bijzonder. Lex is duidelijk een gevoelsmens. Hij vindt het dan ook mooi om mensen mee te nemen op zijn tocht door de polder. Soms zijn dat zakenmensen, vriendengroepen of autistische mensen, kinderen met ADHD, jongeren die met hun ziel onder de arm lopen, een man die nog maar een paar maanden te leven heeft. Ook neemt Lex gerust een klas vol uitgelaten kinderen mee op stap. Hij laat iedereen graag zien hoe je leiderschap ervaart, wat de hond kan met de kudde en hoe mooi het leven in de vrije natuur is.

Boeiend
Over al die momenten heeft Lex de laatste jaren geschreven. Het begon op uitnodiging in blogvorm. Jarenlang schreef hij een column voor het magazine van de Midden-Delfland Vereniging. Eeuwig jammer dat daar een einde aan gekomen is, want de verhalen van Lex hadden meestal een onverwachte diepgang. Soms was het één en al vrolijkheid, maar altijd uiterst boeiend en soms heel ontroerend om te lezen. Aangemoedigd begon Lex jaren geleden aan een boek. Niet een boek over schapen maar een boek over mensen. Een boek over zijn belevenissen, samen met zijn trouwe maatje de hond. 70 verhalen gunnen ons een inkijkje in het leven van een puur mens.

Goede doelen
Door corona en andere omstandigheden kwam dat bedoelde boek er nooit. Tot nu. Aangemoedigd door zijn vrouw verzamelde Lex de juiste mensen om zich heen en via Fred Louter van Retrovision lag kortgeleden het boek “De herder en de hond” dan toch in de schappen. Afgelopen vrijdag was de presentatie. Lex heeft gekozen voor twee goede doelen waar de volledige opbrengst van zijn boek naar toe gaat; Carma, het inloophuis voor mensen met kanker en DOCW, het Dieren Opvang Centrum Westland. Vertegenwoordigers van de goede doelen waren aanwezig bij de presentatie. Het eerste exemplaar van deze bijzondere dag reikte Lex uit aan zijn beste vriend Sjaak met wie hij al heel veel beleefd heeft in goede en minder goede dagen. Een mooi moment. (De burgemeester was verhinderd en had eerder al een exemplaar mogen ontvangen.) Het boek is à 20 euro te koop in Schipluiden bij ‘Net even anders’ of via www.retrovision.nl

Lex de herder temidden van zijn geliefde kudde.