Midden-Delfland sterke daler op jaarlijkse Hittekaart Woningmarkt

Nieuws
Afbeelding
(Foto: pixabay)

De gemiddelde verkoopprijs van een woning in Nederland is in 2023 voor het eerst sinds tien jaar afgenomen. Met ruim 416 duizend euro lag over heel 2023 het gemiddelde prijsniveau 2,9% lager dan een jaar eerder. Dit blijkt uit de Hittekaart Woningmarkt regio Zuid-West 2024, die BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling vandaag uitbrengt.

De gemeente Midden-Delfland behoort samen met Pijnacker-Nootdorp, Albrandswaard en Zwijndrecht tot de sterkste dalers in de regio. Uit de Hittekaart blijkt dat er in 2023 158 woningen zijn verkocht in Midden-Delfland voor een gemiddelde prijs van €502.400. De verwachting is dat het aantal huishoudens tot 2032 toe gaat nemen met 350. Midden-Delfland staat op plek 218 van 342 gemeenten. 

Doorstroming 

Harm Janssen, CEO BPD Europe B.V., licht de Hittekaart Woningmarkt 2024 toe. “Het is goed dat in de loop van 2023 door het herstelde vertrouwen de woningmarkt weer in beweging is gekomen. Dit is helaas nog niet het geval bij de groep doorstromers, die nog altijd minder kochten dan in het jaar ervoor. Door het toevoegen van de juiste nieuwbouwwoningen willen wij als BPD ook de doorstromers weer meer in beweging krijgen. Zij kopen zowel bestaande als nieuwbouwwoningen en zorgen ervoor dat er woningen beschikbaar komen voor andere doelgroepen, waaronder starters. Als we met het bouwen van woningen rekening houden met passende woningen voor mensen met verschillende inkomens, houden we de doorstroming op de woningmarkt op gang. Daarmee zijn we ook in staat om betaalbare woningen te ontwikkelen voor groepen mensen voor wie de woningmarkt slecht bereikbaar is, zoals starters en mensen met middeninkomens. Het aanhoudende woningtekort geeft aan dat we samen met onze stakeholders de schouders eronder moeten zetten om in de komende jaren voldoende woningen voor huidige en toekomstige generaties te bouwen.”

Het onderzoek

In dit jaarlijks terugkerende onderzoek brengt BPD op basis van diverse factoren de sterke en zwakke gebieden op de bestaande koopwoningmarkt in kaart door middel van een Hittekaart. Een hoge score op de Hittekaart kenmerkt zich door hoge prijzen en/ of veel woningverkopen, maar ook een sterke (verwachte) huishoudensgroei. Het Kadaster en het CBS publiceren gezamenlijk de gemiddelde transactieprijs per gemeente en het aantal transacties; het CBS is de bron voor de voorraad koopwoningen. Dit betreffen jaarcijfers over heel 2023. De huishoudensprognose van een gemeente is gebaseerd op het Primos model van ABF. De prognose betreft de komende 10 jaar. Het onderzoek wordt uitgevoerd op gemeenteniveau.

Kijk voor meer informatie op www.bpd.nl/hittekaart-2024.