Raad ‘met pijn in het hart’ akkoord met stedenbouwkundig plan Woudselaan

Politiek
Afbeelding
(Foto: pixabay)

De gemeenteraad van Midden-Delfland is afgelopen week ‘met pijn in het hart’ akkoord gegaan met het stedenbouwkundig plan Woudselaan: de uitgifte van twaalf bouwkavels voor huizen in de ‘duurdere prijscategorie’ (lees: woningen duurder dan een miljoen euro).

Marc Schapers

D66 en OGP hadden het college veertien dagen eerder in de commissievergadering gevraagd of het mogelijk was het uit 2016 daterende plan alsnog aan te passen om zo ruimte te creëren voor betaalbare woningen. Volgens het college betekent het plan aanpassen anderhalf tot twee jaar vertraging. Bovendien, zo stelt het college, leidt het tot openbreken van de bestaande contracten, wat de gemeente vrijwel zeker financieel zal moeten compenseren.

Niet senang

Volgens Sandra Koppert (OGP) laat het college met deze opstelling opnieuw een kans liggen om kleinere woningen te bouwen. Koppert: “Als OGP voelen we ons niet senang bij dit plan. We zien de afgelopen jaren dat er alleen maar duurdere huizen worden gebouwd. In plaats van deze twaalf woningen kunnen aan de Woudselaan tweeënhalf keer zoveel eengezinswoningen of vier keer zoveel appartementen worden gebouwd.” 

Roger Vieira (D66) stelde in zijn eerste termijn: “We zitten hiermee behoorlijk in ons maag. Dit plan past niet in wat Midden-Delfland nu nodig heeft, namelijk sociale woningbouw en bouwen voor de middenklasse.” Hij erkende tegelijk dat niet akkoord gaan waarschijnlijk ‘tonnen gaat kosten’ en andere ontwikkelingen in de weg staat. Vieira wilde nog wel van het college weten hoeveel soortgelijke projecten er nog aankomen en of daarin wel enige sturing mogelijk is.

Betrouwbare overheid

Frank van Lier (Mijn Partij) noemde voor- of tegenstemmen ook voor zijn fractie een lastige beslissing: “Enerzijds is het jammer dat deze huizen gebouwd gaan worden. Wij zijn weliswaar voor meer woningen, maar voor betaalbare woningen voor onze eigen inwoners en senioren. Anderzijds moeten we een betrouwbare overheid zijn en dan kun je dit plan dat al acht jaar oud is niet compleet torpederen met het gevolg dat het weer jaren vertraging oploopt.”

Ook VVD en CDA noemden de betrouwbaarheid van de overheid als belangrijk argument om voor het voorstel te stemmen. Jerry Moerman (VVD): “We moeten in het verleden gemaakte afspraken nakomen. De tijd tussen planvorming en realisatie is al enorm lang. Ontwikkelaars moeten ons kunnen vertrouwen. Laten we dit project niet langer vertragen en snel gaan bouwen.”

Participatie

Verantwoordelijk wethouder Fred Voskamp (CDA) zegde in zijn antwoord op de vraag van D66 toe met een overzicht te willen komen van projecten die nu lopen en waarop niet meer kan worden afgeweken en op welke projecten de gemeente wel grip heeft en nog keuzes gemaakt kunnen worden. 

Op de vraag van OGP of het college in de toekomst de omgeving meer invloed wil geven bij het tot stand komen van dit soort projecten, verwees Voskamp naar de participatieverordening die eraan komt en waarover het college met de raad in gesprek zal gaan. Voskamp: “Laten we dan goede afspraken maken over wat de raad van ons mag verwachten en wat we inwoners kunnen bieden.”

Met uitzondering van OGP stemde de raad uiteindelijk in met het voorstel.