The Night of the Proms, gevarieerd voorjaarsconcert van Excelsior Oostzaan

Algemeen
Repeteren voor The Night of the Proms.
Repeteren voor The Night of the Proms. (Foto: Rodi Media/MvS)

OOSTZAAN – Muziekvereniging Excelsior Oostzaan geeft op zaterdag 15 april een voorjaarsconcert in De KunstGreep onder de noemer The Night of the Proms. Met een mix van klassieke werken en lichtere popmuziek en drie solisten – bariton Sam Eggenhuizen, ‘Funky Lady’ Esther de Haas en de Oostzaanse zanger/presentator Sander Vleeshakker – belooft het een even gevarieerd als aantrekkelijk spektakel te worden. Een avond vol interessante ontmoetingen, waarbij het plezier in samen muziek maken voorop staat.

Door Marcel van Stigt

Samen muziek maken, dat is wat de leden van de muziekvereniging drijft om wekelijks in het eigen gebouw aan de Twiskeweg bijeen te komen. Zo ook op deze repetitieavond, in de aanloop naar The Night of te Proms. De stoelen staan al in een halve cirkel opgesteld, achterin staat het slagwerk klaar, waaronder een trom zo groot als een looprad. De leden druppelen tegen achten binnen. Een enkeling tapt voor zichzelf nog even snel een bekertje koffie in, maar de meesten gaan alvast met hun instrument zitten, of staan, en slaan de bladmuziek open. Klaar voor de repetitie.

Stipt om acht uur geeft dirigent Lieuwe de Jong het teken om te beginnen. Al snel klinkt een gedragen versie van het welbekende ‘A Whiter Shade of Pale’. Dit nummer kunnen we dus op 15 april verwachten. En verder? Dat blijft nog een verrassing.

De leden van Excelsior dagen zichzelf graag uit en dus staat er elk voorjaar een nieuw repertoire op het programma. Zo houden ze het concert zowel voor zichzelf als voor het publiek aantrekkelijk. Voor het komende concert is de keuze gevallen op een mix van klassieke werken en lichtere popmuziek. En dan zijn er ook nog drie solisten uitgenodigd. 

Bariton Sam Eggenhuizen was twee jaar geleden op NPO1 te zien in het programma ‘ARIA’. Samen met nog negen kandidaten deed hij een gooi naar de hoofdprijs, een plek in de Opera Studio van de Nationale Opera in Amsterdam. Hij schopte het tot de kwartfinale en werd door Jaap van Zweden ‘de toekomst van de opera’ genoemd. 

Esther de Haas is een gelouterd zangers en weet de sfeer er onherroepelijk in te brengen. Dat doet ze al vijfentwintig jaar op festivals en privéfeesten. Ook zij maakte furore op de televisie. In het RTL4-programma ‘I can see your voice’ trad ze op als ‘The Funky Lady’. 

De presentatie is in handen van de 23-jarige Oostzaner Sander Vleeshakker, lid van Bel Canto. En ook hij zal zijn zangtalenten laten horen. 

Maar het leeuwendeel wordt gedragen door het orkest, bestaande uit vijfendertig leden, onder wie vier jonge slagwerkers. Aan hen om er weer een daverend concert van te maken. “Magische momenten creëren”, zegt De Jong, ‘die ontstaan als partijen zó mooi worden gespeeld dat je er kippenvel van krijgt.”

The Night of the Proms start op zaterdag 15 april om 20.00 uur in De KunstGreep (zaal open om 19.45 uur). Kaarten à € 15,00 zijn te verkrijgen via website www.excelsior-oostzaan.nl, via tel. 075-6840177 of aan de zaal.