Excursie Braakpolder met natuurgids vanuit Rundveemuseum

Nieuws
De Braakpolder kent een lange geschiedenis en is ontstaan na de Middeleeuwen door een dijkdoorbraak, waarbij een stuk land wegspoelde.
De Braakpolder kent een lange geschiedenis en is ontstaan na de Middeleeuwen door een dijkdoorbraak, waarbij een stuk land wegspoelde. (Foto: aangeleverd)

AARTSWOUD - Het Rundveemuseum organiseert zaterdag 12 mei, samen met Landschap Noord-Holland, een natuurwandeling naar de Braakpolder in Aartswoud. De start van de wandeling is om 11.00 en 13.30 uur vanuit het Rundveemuseum.

De excursie begint bij het Rundveemuseum met een wandeling van ongeveer anderhalf uur heen en terug naar de Braakpolder. De Braakpolder kent een lange geschiedenis en is ontstaan na de Middeleeuwen door een dijkdoorbraak, waarbij een stuk land wegspoelde. Er ontstond een plas die later, na drooglegging, bekend werd als de Braakpolder. De natte omstandigheden trekken weidevogels aan en in de rietvelden huist geregeld een roerdomp. Het poldertje aan de zuidzijde is ingericht als droge waterberging. Hier kan tijdens perioden van hevige regenval tijdelijk water worden opgeslagen. In het voorjaar kleurt het land hier geel en paars door de grote ratelaar en rode klaver. Kieviten en grutto’s broeden volop in de Braakpolder. De natuurgids zal tijdens de wandeling alles vertellen over de flora en fauna. Na terugkomst in het Rundveemuseum heb je alle tijd om daar uitgebreid een kijkje te nemen: een ‘levend’ museum waarin tal van bedreigde oude Nederlandse rundveerassen door raszuivere fok voor de ondergang worden behoed. De wandeling start op twee tijdstippen: van 11.00 tot 13.00 uur en van 13.30 tot 15.30 uur.

Kaarten voor het combitarief zijn verkrijgbaar via www.landschapnoordholland.nl. Toegangskaarten voor een bezoek alleen aan het Rundveemuseum zijn te vinden op www.rundveemuseum.nl