Musical & Operette Purmerend nieuwe naam voor Operettevereniging P&O

Algemeen
Voorzitter Peter Knook (rechts), hier op een archieffoto: "We hopen hierdoor meer bekendheid te krijgen onder de jongere talenten."
Voorzitter Peter Knook (rechts), hier op een archieffoto: "We hopen hierdoor meer bekendheid te krijgen onder de jongere talenten." (Foto: aangeleverd)

PURMEREND/REGIO - Tijdens de onlangs gehouden ledenvergadering is unaniem besloten dat de Operettevereniging Purmerend & Omstreken (P&O) de toekomst tegemoet treedt onder de naam Musical & Operette Purmerend. Ondanks dat de nieuwe naam veel meer aansluit bij deze tijd is de beslissing om deze door te voeren niet van de ene op de andere dag genomen. Zeker gezien het feit dat de vereniging 72 jaar bestaat. “Ik kan wel eerlijk zeggen dat ik er lange tijd geen voorstander van was, maar als we de vereniging de komende jaren gezond willen houden is dit de beste stap”, geeft voorzitter Peter Knook ruiterlijk toe.

Knook is nu 12 jaar voorzitter van de ongeveer 55 leden tellende vereniging, die zich kenmerkt door de familiaire sfeer, eenheid en de grote betrokkenheid van de leden. En ondanks dat de voormalige operettevereniging regelmatig nieuwe leden aantrok, waren deze over het algemeen niet de jongsten. Volgens Knook komt dat door hert imago. “Bij operette denken sommigen dat het vooral de oudere doelgroep aantrekt. Behalve als jongeren een rol of rolletje hebben gespeeld in een productie. Dan hebben ze het geproefd en zijn ze om. Dat maken wij mee als jongeren in bepaalde operettes spelen. Dat vinden ze geweldig. En wij moeten het juist van die jeugd hebben. We hopen daarom dat we door de verandering van operette- naar musical- en operettevereniging breder bekend worden en meer jeugd op de ledenlijst krijgen”, vertelt hij over de beslissing om de naam te wijzigen.

My Fair Lady ook musical

Er komt nog bij dat hij van mening is dat de naamsverandering beter laat zien wat de vereniging doet. “De laatste tien jaren hebben wij namelijk vijf keer een operette en vijf keer een musical uitgevoerd. Daar heb ik nooit iemand over gehoord. Onze toekomstige productie, My Fair Lady, is ook weer een musical. Ik verwacht sowieso dat musical de jeugd veel meer aanspreekt. Kijk maar bij de groepen 8 van de basisscholen. Daar worden altijd eindmusicals gespeeld en geen eindoperettes.”

Doorstroom vanuit NKT

De bevestiging dat de naamsverandering een schot in de roos is, kwam onlangs van Suzan Vermeulen, directeur van NKT Theaterschool. “Met Suzan heb ik een uiterst prettig gesprek gehad. Beiden zijn we van mening dat we elkaar kunnen versterken. Kinderen die op NKT zitten, moeten er als ze 20 jaar zijn vanaf. Net als de NKT Theaterschool brengen wij kwaliteit en willen we uitstraling hebben. Ze kunnen bij ons dus instromen. Waarom niet? Het NKT leidt jeugd op in dans, muziek en toneelspel. En dat is precies wat wij ook doen. Voor al onze producties werken we met professionals waaronder een orkest waarin alleen maar muzikanten zitten die het Conservatorium hebben gedaan. En solisten die hun sporen ruimschoots verdiend hebben. Hoe mooi zou het zijn dat alles wat zij hebben geleerd een vervolg kan en mag krijgen bij Musical & Operette Purmerend”, ziet Knook de toekomst al voor zich.

Iedereen gelijk

Aan één belangrijk aspect uit de afgelopen 72 jaar onder de naam Operettevereniging Purmerend & Omstreken doen Peter Knook en de andere leden geen concessie. “In onze vereniging is iedereen gelijk, of je nu solist bent, een bijrol hebt of zelfs niet speelt maar wel lid bent. Dat houden we in stand. Dus mensen die met de neus omhoog willen gaan lopen, krijgen hier geen kans. Ook om die reden houdt de vereniging het al ruim 70 jaar vol. En zo willen we ook de toekomst in”, zegt Knook tot slot.

Audities

Intussen is Musical & Operette Purmerend naarstig op zoek naar getalenteerde zangers/acteurs die drie hoofdrollen gaan spelen in de musical My Fair Lady. Deze wordt in november van dit jaar in De Purmaryn opgevoerd. Er zijn audities op 11 april. Belangstellenden kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen met hun CV, een duidelijke portretfoto en bladmuziek van het gekozen tweede lied voor de begeleidende pianiste. Het adres is operette@outlook.com