Vergroende schoolplein M.L. Kingschool is walhalla voor de leerlingen

Nieuws
Adjunct-directeur Angela Koenen en wethouder Natalie Saaf knippen het vernieuwde schoolplein open.
Adjunct-directeur Angela Koenen en wethouder Natalie Saaf knippen het vernieuwde schoolplein open. (Foto: By Liset)

PURMEREND – Het grote werk was vorig jaar al gedaan, maar dit voorjaar was het perfecte moment om het nieuwe vergroende schoolplein van de M.L. Kingschool op de Sportlaan te openen. Donderdag 25 april was het eindelijk zover; het verse groen stond er mooi bij, de regen was even gestopt dus de kinderen konden, getooid met grote papieren bloemen, zelfs hun dansje doen bij het eveneens nieuwe schoolpleinlied. Maar niet nadat wethouder Natalie Saaf met een grote gouden schaar de groene klimopslinger bij het hek had doorgeknipt en het schoolplein officieel voor geopend verklaarde.

Met een subsidie van de gemeente Purmerend van 25.000 euro werd vorig jaar gestart om het saaie, volledig betegelde schoolplein om te toveren tot een oase van biodiversiteit dat tevens bestand is tegen wateroverlast en hitte. Een vijver, een moestuin, een groenpraktijkruimte, een natuurlijk met houten palen omheinde voetbalkooi, gestapelde ‘hangplekken’ en veel groen. “We zijn hier ontzettend blij mee”, zegt adjunct-directeur Angela Koenen. “Nu begint het ook mooi groen te worden zodat je echt het resultaat ziet. Er is zoveel mogelijk gerecycled van de materialen van het oude plein, zo komen veel oude tegels weer terug in de banken. Het ontwerp is gemaakt op basis van wat de leerlingen en de leraren belangrijk vonden zodat iedereen er blij van is.”

Educatieve elementen

Helemaal blij is praktijkdocent groen Illiana Krebber. In de opzet van het nieuwe schoolplein was het educatieve element belangrijk en nu biedt het in haar lessen veel extra’s. In de moestuin geeft ze de kinderen mee waar hun eten vandaan komt, en de oogst wordt weer gebruikt in de keuken om mee te koken. “De kinderen vinden het geweldig, ze houden zelfs bij hoeveel vissen er in de vijver zitten”, lacht Illiana. “En met die tegels stond voorheen bij regen het hele plein onder water, nu loopt het gelijk weg.” Het vele groen, dat zij zelf onderhouden, biedt ook beschutting tegen de zon, die het in de zomer op het plein erg heet kan maken. “Je ziet ook dat we het schoolplein hebben verdeeld in verschillende zones. Een rustige plek bij de vijver, de banken voor het sociale stuk, de kooi erachter voor de voetbal, en daarachter ruimte voor het freerunnen, waarna de hangmat weer voor rust zorgt. Het heeft echt alles, we mogen hier oprecht trots op zijn.”

Belangrijk voor gemeente

De gemeente Purmerend sponsort meerdere scholen bij het vergroenen van het schoolplein. “Wij vinden het belangrijk dat kinderen een echt speelplein hebben, met niet alleen tegels”, licht Natalie Saaf toe. “Een plek waar ze hun eigen fantasie op los kunnen laten. Dat is het belang van vergroening. En het is zoveel vriendelijker, meer kleur en geur. We stellen er wel wat eisen aan, maar de scholen kunnen vooral zelf bepalen hoe ze er invulling aan geven.”

De kinderen zijn inmiddels al gewend aan hun nieuwe buiten omgeving. Al heeft het zo’n acht maanden geduurd voor het allemaal gereed was en ging niet alles van een leien dakje, zoals Angela Koenen aanhaalt bij de opening. Maar nu is daar dan de plek om te freerunnen, te chillen, te voetballen of te relaxen in de hangmat.

Het schoolpleinlied, gemaakt door gymdocent Marco, dat flink wordt meegezongen, zegt het helemaal. En na de feestelijke opening is het feestje nog niet afgelopen deze dag, er wacht nog van alles, waaronder een fancy fair.