Samenwerking leidt tot Sint-traktaties voor 60 dolblije ‘cliënten’ Weggeefwinkel

Algemeen
Vrijwilligers van de Weggeefwinkel, enkele gulle gevers, wethouder Coen Lageveen (tweede van links) en wijkmanager Edwin Farber (midden).
Vrijwilligers van de Weggeefwinkel, enkele gulle gevers, wethouder Coen Lageveen (tweede van links) en wijkmanager Edwin Farber (midden). (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Als personen, instellingen, organisaties en bedrijven de handen ineen slaan voor een goed doel of mooi project kunnen er prachtige dingen ontstaan. Dat werd zaterdag 26 november nog eens extra bevestigd bij de Weggeefwinkel aan de Pampusstraat in Purmerend Wheermolen. Op deze tot Weggeefdag gebombardeerde laatste zaterdag van november mochten liefst 60 kinderen van gezinnen die regelmatig zijn aangewezen op de Weggeefwinkel een riante Sinterklaastraktatie in ontvangst nemen. Het geluk in de ogen van de kinderen en ouder(s) sprak boekdelen. 

Goed dat het er is, wij als gemeente ondersteunen het, maar triest dat het er moet zijn

Daar waar (op grote schaal) polarisatie en onbegrip groepen uit elkaar drijft, was er op deze donkere maar toch droge zaterdagochtend voor even groot geluk bij hen die door de vrijwilligers van de Weggeefwinkel werden uitverkoren. De door Marika Pruis in beweging gerolde sneeuwbal werd onderweg alsmaar groter dankzij het aanhaken van achtereenvolgens Stichting Maatschappelijke Ondersteuning Zaanstreek/Waterland (MOZW), Sligro Groothandel Purmerend, Happy Days, Clup Welzijn en het Wijkmanagement Wheermolen onder leiding van Edwin Farber. Gezamenlijk zorgden zij ervoor dat 60 gezinnen met een grote glimlach huiswaarts gingen.

Schrijnende situaties

Toen Marika Pruis in de aanloop naar de decemberfeestdagen in contact kwam met de Weggeefwinkel en van de vrijwilligers Nancy van Dijk en Ether van Wurf hoorde van de soms schrijnende situaties waaronder inwoners van deze stad aangewezen zijn op de gratis winkel in Wheermolen, huilde haar hart. Ze besloot opnieuw haar sociale-, maatschappelijke- en vooral menselijke kant te tonen en ging aan de slag. 

Dat had tot gevolg dat MOZW bij monde van Erna Sluis traktaties voor de gezinnen in het vooruitzicht stelde. Nico Molenaar, vestigingsdirecteur van Sligro Purmerend, deed er een schepje bovenop door een financiële donatie te doen en te zorgen voor het verpakkingsmateriaal. Frans van Marsbergen van Happy Days van Marsbergen uit Purmerend zorgde voor de tenten en het draaiorgel. Clup Welzijn regelde de marktkramen waarop alle artikelen op deze Weggeefdag waren uitgestald, alsmede de flyers. Las Johansson van Clup was aanwezig om de nodige hand- en spandiensten te verrichten. 

Strakke organisatie

Tenslotte zorgden de vrijwilligers van de Weggeefwinkel voor een strakke organisatie. Alles had de voiledige instemming en medewerking van Edwin Farber, sinds 1993 wijkmanager waarvan de laatste vijf jaar in Wheermolen, en de eveneens aanwezige wijkwethouder Coen Lageveen.

Geweldige initiatieven

“ik ben geraakt door dit soort geweldige initiatieven”, aldus Coen Lageveen, die vanuit de gemeente aanwezig was om iedereen een hart onder de riem te steken. “Het was vanaf het begin erg druk, de mensen stonden voor tien uur al in rijen te wachten totdat de deur open ging en de kramen konden worden bezocht. Als gemeente ondersteunen wij dit project van harte. Het is goed dat het er is, maar aan de andere kant triest dat het er moet zijn”, schetst hij het tegenstrijdige aspect van de aanwezigheid van de ‘winkel’.

Vanaf de opening was het een drukte van belang in de winkel en bij de kramen.