Theater na de Dam ook in Purmerend na dodenherdenking

Cultuur
Servaes Nelissen tijdens 'Steeds lichter'.
Servaes Nelissen tijdens 'Steeds lichter'. (Foto: Anneke Beumer)

PURMEREND - Al jaren worden op 4 mei in Amsterdam na de dodenherdenking op de Dam, bijzondere en gratis toegankelijke theatervoorstellingen gespeeld onder de naam Theater Na de Dam. Dit initiatief spreidt zich als een olievlek uit over Nederland en heeft nu ook Purmerend bereikt. In theater De Purmaryn staat om 20.30 uur acteur/poppenspeler Servaes Nelissen uit Neck op de planken met de indrukwekkende voorstelling ‘Steeds lichter’, op basis van een verhaal van Eva Goudsmit.

Het idee om Theater Na de Dam naar Purmerend te brengen komt van Cor Stam, bestuurslid bij theater De Verbeelding. “Er zijn inmiddels meer dan 30 steden die meedoen en meer dan 100 voorstellingen onder de noemer Theater Na de Dam rond 4 mei”, legt hij uit.  “Het is mooi om na de herdenking in het theater nog even door te denken over wat er in de oorlog is gebeurd. In Purmerend hebben we natuurlijk de stille tocht, daarna de herdenking op de Kaasmarkt en daarna kan men terecht in de Koepelkerk voor een gedicht, muziek en wat toespraken. In het Filmhuis is er ook een gratis film te bezoeken. Dus waarom niet ook een Theater Na de Dam? Door hierbij aan te haken lift je ook een beetje mee op de landelijke publiciteit. Ik wist ook dat Servaes met deze voorstelling bezig was, daarom heb ik hem benaderd hiervoor.”

Trouwe bezoekers van De Verbeelding kennen Servaes Nelissen vast, hij treedt er al jaren op met zijn voorstellingen. Het verhaal in ‘Steeds lichter’ sluit goed aan bij de dag van 4 mei. Servaes: “De kern is de moeilijke verhouding tussen een man en zijn moeder. Zij is Joods en heeft in de oorlog drie jaar ondergedoken gezeten; de aanwezigheid van de oorlog hangt overal als een sluier overheen. In de voorstelling ruimt hij na haar overlijden haar huis uit en terwijl hij dit doet komen er steeds weer herinneringen boven.”

“Ik had deze voorstelling eigenlijk als huiskamervoorstelling aangeboden”, vervolgt Servaes die overigens momenteel heel druk is met de grote productie Rock Me Baby die vanaf 19 april in het Amsterdamse Theater Bellevue is te zien. “Die intieme huiskamersetting past goed bij ‘Steeds lichter’. Maar omdat ik het heel bijzonder vind om dit te doen op 4 mei pas ik het iets aan voor het theater. Ik zie het ook een beetje als een try out.” De titel refereert aan meerdere onderdelen van de voorstelling Zo zijn er de oorlogsherinneringen van de vrouw die steeds vager worden, en ook fysiek wordt ze steeds lichter. Gaandeweg wordt ook de moeizame moeder-zoon relatie lichter, net als het huis dat wordt leeggeruimd. Aan zijn eettafel geeft Servaes een voorproefje van hoe de moeder, in de vorm van een pop, direct tot leven komt en hij geeft een indrukwekkend stukje weg van de interactie tussen zoon en moeder zoals straks te zien op het toneel van De Purmaryn.

Cor Stam kijkt tevreden toe. “Het zou mooi zijn als dit uitgroeit tot een traditie”, zegt hij tot besluit. “Er zijn in ieder geval nu al mensen met ideeën voor volgend jaar.” 

De voorstelling is gratis maar er moeten wel kaarten worden gereserveerd. Dat kan via de website van De Purmaryn. Gezien de grote fanclub van Servaes in de regio is het verstandig dat snel te doen. 

Servaes Nelissen is een veelgeprezen theatermaker voor de jeugd en volwassenen. Hij speelde op diverse festival in binnen- en buitenland. In zijn vaak beeldende voorstellingen liggen humor en tragiek dicht bij elkaar. In 2011 won hij de VSCD Gouden Krekel voor de meest indrukwekkende podiumprestatie. Zijn laatste voorstelling ‘beefteefjes’ werd genomineerd voor de VSCD Mimeprijs. Meer info: www.servaesnelissen.nl 

Eva Goudsmit studeerde cultuurwetenschappen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en studeerde daarna af als docerend theatermaker aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Zij is werkzaam als theatermaker en docent en maakte voorstellingen voornamelijk voor en met jongeren voor o.a. het Amsterdamse Rrreuring festival en festival Boulevard. schreef een tekst op basis van gesprekken met haar vader over de relatie met zijn bijna honderdjarige moeder. Servaes Nelissen, die ook meeschreef, kan deze complexe band van moeder en zoon als acteur/poppenspeler niet alleen fysiek voelbaar maken maar ook een draaglijke lichtheid meegeven.

Theater Na de Dam in Theater de Purmaryn, op 4 mei. Aanvang 20.30 uur.

Kaarten via: www.depurmaryn.nl. Meer informatie: www.servaesnelissen.nl