Kom op open dag naar de Beemster weegbrug

Historie
De weegbrug op de hoek Jisperweg/Volgerweg.
De weegbrug op de hoek Jisperweg/Volgerweg. (Foto: aangeleverd)

BEEMSTER- Het is 70 jaar geleden dat de weegbrug in gebruik is genomen door een ‘combinatie’ van Beemster landbouwers. Het bestuur en de vrijwilligers willen deze mijlpaal graag met u vieren. Op de traditionele “Open Dag” op 9 mei kun je de weegbrug bezoeken. Deze staat op de hoek van de Jisperweg/Volgerweg in de Beemster.

Er wordt groots uitgepakt met leuke activiteiten, zoals: op een oude platte wagen staan kazen en melkbussen, waarvan het gewicht geraden mag worden. Elk half uur wordt er een kaas verloot (500 gram), deze kazen zijn aangeboden door CONO Kaasmakers, bekend van de Beemster kaas. Degene die het dichtst bij het gewicht van de kaas komt, wint een Beemster kaas.

Ga met de hele familie op de weegbrug, hoe zwaar zijn jullie samen? Een fiets mag u ook laten wegen. Het is allemaal gratis op deze feestelijke dag. Aan de hand van een werkend schaalmodel wordt uitleg gegeven over de werking van de historische weegbrug. Cor Roet geeft aan de hand van historische foto’s een overzicht van het transportproces van de suikerbieten.

Van het land met paard en wagen of eenvoudige trekker naar de weegbrug en via de bemonstering (Rupro installatie) naar de loswal aan de Zuiddijk. Om vervolgens per schuit via het Noord-Hollands Kanaal naar de suikerfabriek te worden vervoerd. Tevens toont Cor Roet een aantal foto’s van de restauratie in 2014.