Historische plekken bekijken en sfeer opsnuiven

Nieuws
Zaterdag 8 september verzorgen gidsen van 't Gilde stadswandelingen door het centrum. (Foto: aangeleverd)
Zaterdag 8 september verzorgen gidsen van 't Gilde stadswandelingen door het centrum. (Foto: aangeleverd) rodi.nl

PURMEREND - Liefhebbers van historie kunnen op de Open Monumentendagen, zaterdag 8 en zondag 9 september, hun hart ophalen. Hieronder een aantal suggesties van te bezoeken gebouwen en plekken.
Alleen op zaterdag 8 september te bezoeken:

Hervormde Begraafplaats

Het toegangshek van de Hervormde Begraafplaats aan de Nieuwstraat is in 1913 ontworpen door architect P. de Groot te Purmerend in opdracht van de Hervormde Gemeente van Purmerend. Tussen alle graven is ook het familiegraf van de erven van C. de Jong gelegen, dat is ontworpen door M. v.d. Veen in 1905. Dit graf valt op door de wit marmeren vaas op een zuil met draperien. Dit beeld staat voor de vergankelijkheid van het leven. Ook naast de inscripties op het graf zijn vergankelijkheidssymbolen aangebracht, waaronder een vlinder en drie papavers.
Lutherse Kerk

De Lutherse Kerk aan de Hoogstraat werd gebouwd door de Purmerendse stadsarchitect P. Mager in eclectische trant tussen 1878 (eerste steenlegging) en 1880 (wijding). De huidige kerk in het centrum van de stad verving een eerder kerkgebouw uit 1712 op dezelfde plek, dat bijvoorbeeld voorkomt op de stadsplattegrond door I. Tirion uit 1743. Dit eerste gebouw was opgericht achter de bebouwing aan de Hoogstraat. De teruggeschoven plaatsing werd in het huidige gebouw gehandhaafd, zij het hier met een voorplein in plaats van een huis aan de straat.
Nicolaaskerk

De Sint-Nicolaaskerk is gebouwd in de periode 1851-1853 naar een ontwerp van architect W.A. Scholten. Het gebouw is opgetrokken op de plek waar een in 1850 afgebroken laatgotische kerk stond. Bijzonder aan dit gebouw is de achthoekige binnenruimte met de omliggende gang waar tegen elke zijde een kapel is gebouwd. Midden op het dak is een houten koepeltorentje geplaatst.
Gedichten

Zeven dichters van Dichterskring Waterland gaan op zaterdag 8 september 2018 vanaf 15.15 uur gedichten voordragen in Grand Café Heel Europa. De gedichten zijn gebaseerd op het thema van de Open Monumentendag In Europa.-
Stadswandelingen

Met de gidsen van het Gilde kan een stadswandeling door het centrum van Purmerend worden gemaakt. De route uit het boekje van Ber de Lange, In Europa, wordt gelopen. De start is bij de ingang van het Purmerends Museum. De stadswandelingen beginnen om 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur. Vooraf reserveren is niet nodig.
Op zowel 8 als 9 september te bezoeken:
Historische schepen

Zes historische schepen zijn speciaal voor deze gelegenheid aangemeerd aan de Beemsterburgwal. De schepen zijn gratis toegankelijk en er kan met drie schepen een gratis rondvaart onder zeil op het Noordhollands Kanaal worden gemaakt. Zaterdagmiddag is er ook muziek op de kade.
RK Begraafplaats

De begraafplaats en de kapel zijn ontworpen door architect H.P. van den Aardweg te Purmerend in opdracht van RK Parochiaal Kerkbestuur van de H. Nicolaas. De begraafplaats werd in 1875 aangelegd, waarna met de bouw van de kapel werd begonnen. Deze werd in 1878 opgeleverd.
't Hoedje van de Koningin

Een in oorsprong 17e-eeuws pand met een opvallend vormgegeven zolderverdieping uit het begin van de 20e eeuw. Halverwege de eerste verdieping zijn drie gevelstenen gemetseld: in het midden een rechthoekige gevelsteen voorstellend Samson overwint de leeuw, en links en rechts evenals in de rechterzijgevel, een zandstenen leeuwenkop waaronder respectievelijk ANNO en 1617. Het interieur is afgezien van de bordestrap (1912, architect Danhof) linksachter op de eerste verdieping en de bijbehorende balustrade bovenaan de trap niet meer oorspronkelijk.
Purmerends Museum

Het Purmerends Museum is gehuisvest in het voormalig neorenaissancistisch stadhuis. Dit stadhuis is gebouwd in de jaren 1911-1912 naar ontwerp van architect Jan Stuyt, die in 1868 te Purmerend geboren was, in samenwerking met stadsarchitect W. Postema. Het huidige gebouw heeft een oude kern uit circa 1591, waarna deze in 1633 is verplaatst en uiteindelijk in 1845-1846 grondig is verbouwd en wederom door Jan Stuyt en W. Postema in 1911-1912. Sinds ongeveer 10 jaar is in hier hier het Purmerends Museum in ondergebracht.