Met schrijver Mandy Pijl poëzie maken tijdens ‘Letter Festival’

Nieuws
Mandy Pijl als gastdocent op een van de scholen.
Mandy Pijl als gastdocent op een van de scholen. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Een van de onderdelen van het ‘Letter Festival’ is de workshop poëzie maken voor kinderen die schrijver, journalist en gastdocent Mandy Pijl op dinsdag 24 en donderdag 26 oktober verzorgt op locaties van Bibliotheek Waterland. Met Mandy, woonachtig in de Zaanstreek, blikken we vooruit op haar inbreng tijdens het door Rotaryclub Purmerend-Waterland geïnitieerde ‘Letter Festival’, bedoeld om de lees- en taalvaardigheid onder jongeren van 8 tot 12 jaar te promoten.

De kracht van een gedicht is om met weinig woorden veel te zeggen

“Ik was meteen enthousiast”, steekt Mandy Pijl van wal. “Taal blijft vaak beperkt tot de taalles op school. Terwijl taal nog zoveel meer is, ook voor kinderen met dyslexie of kinderen waarvan Nederlands niet de moedertaal is. Zij ervaren de Nederlandse taal dikwijls als een hobbel en niet als een ruimte waarin je plezier kunt maken en je jezelf kunt uitdrukken. Tijdens mijn workshops gaan kinderen aan de slag met poëzie, ik laat ze een gedicht maken. Meestal is het een openbaring voor zij dat zij dat ook kunnen”, aldus Mandy.

Overwinning

Kijken hoe je met weinig woorden veel kan zeggen, dat is wat een gedicht krachtig maakt. “We doen eerst altijd wat korte oefeningen en daarna gaan ze met een wat langere opdracht aan de slag. Het is zo mooi om mee te maken hoe trots kinderen na afloop zijn als ze hun gedicht voordragen. Voor sommigen is dat echt een overwinning. Ik weet nog dat ik een gastles op een school gaf en de leerkracht vroeg of ik niet iets met rap kon doen. De kinderen zouden poëzie maar niks vinden. Toch schreven ook die kinderen allemaal en met veel plezier een gedicht. Tegen elkaar hoorde ik ze zeggen ’Zal ik eens voorlezen wat ik al heb?’ Dat is toch geweldig!”

Mandy Pijl (47) heeft tot dusverre drie boeken voor leerlingen van de basisschool op haar naam staan. Volgende week verschijnt het vierde: ‘Tien minuten-verhaaltjes voor kinderen van 5-7 jaar’, een verhalenbundel voor beginnende lezers. In januari rolt bij Kluitman in Alkmaar nummer vijf van de pers: ‘In de schijnwerpers’, een novelle om jongeren te prikkelen meer te gaan lezen. Het schrijven en bezig zijn met taal is Mandy met de paplepel ingegoten. “Toen ik heel jong was wilde ik al kinderboekenschrijver worden. Mijn opa en tante hebben ook boeken geschreven, dus het zit in de familie.”

Gevraagd naar haar grote inspiratiebron onder haar collega-auteurs noemt ze Edward van de Vendel. “Dat vind ik echt dé jeugddichter van Nederland.”

Meer lezen is nodig

Mandy vindt oprecht dat er veel meer gelezen mag worden. Ze ziet met name een rol voor volwassen. “Wat je vaak ziet is dat ouders voorlezen aan jonge kinderen, maar dat het daarna stopt. En leerkrachten roepen wel dat kinderen meer moeten lezen, maar zijn zij daarin zelf een voorbeeld? De prikkel dat lezen leuk is, zou veel langer moeten duren”, is haar overtuiging.

Boeken voor kinderen

Het ‘Letter Festival’ bestaat uit twee hoofddoelen. Ten eerste fondsenwerving voor het verstrekken van 240 boeken aan kinderen die aangesloten zijn bij de VoorleesExpress in Bibliotheek Waterland. Ten tweede activiteiten organiseren die bijdragen aan het tegengaan van laaggeletterdheid en het verbeteren van taalvaardigheden onder de jonge doelgroep. Workshops in Monnickendam, Broek in Waterland en Purmerend, waarbij aangesloten wordt bij de PURVAK activiteiten. Locaties worden onder andere beschikbaar gesteld door Kinderopvang Purmerend.

Het project wordt op 26 november feestelijk afgesloten met het Groot Dictee van Waterland. Dichter des Waterlands Melle Dotinga gaat het Groot Dictee schrijven.

JOHN BONTJE