Financiële opdoffer voor Stadsverwarming Purmerend door lekkende ketels

Nieuws
Twee ketels van de BioWarmteCentrale draaien nu weer stabiel.
Twee ketels van de BioWarmteCentrale draaien nu weer stabiel. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Stadsverwarming Purmerend (SVP) gaat uit van een verdere daling van het resultaat tot ongeveer -8,1 miljoen euro. Dat heeft te maken met uitdagingen ten aanzien van het onderhoud van ketels van de BioWarmteCentrale (BWC).

Eerder berekend resultaat van -3,6 miljoen nu opgelopen tot -8,1 miljoen

Op 5 oktober jl. stuurde de directie van SVP een brief naar de aandeelhouder (Gemeente Purmerend) met betrekking tot de huidige situatie rondom de BioWarmteCentrale (BWC). Deze brief volgde op de eerdere correspondentie van SVP, gedateerd op 1 juni 2023. Gedurende deze tussenliggende periode heeft SVP te maken gehad met onverwachte uitdagingen die hebben geleid tot verdere interventies.

Twee ketels van de BWC zijn inmiddels succesvol gerepareerd, die nu weer stabiel draaien en de warmteproductie verzorgen.

Werkzaamheden

Dit jaar moeten er nog werkzaamheden worden uitgevoerd aan de twee andere ketels. Bij het verwijderen van de vuurvaste steenbedekking op de wanden van deze ketels is gebleken dat een flink deel van de wanden van deze twee ketels zwakke plekken vertoont. Het vinden van gecertificeerd technisch personeel dat deze gespecialiseerde werkzaamheden kan uitvoeren, is buitengewoon lastig gebleken tijdens de zomerperiode. Deze mensen zijn al schaars en juist in de zomerperiode zijn er veel bedrijven die hun jaarlijkse onderhoud doen aan de installaties en veel van de aannemers die dit werk kunnen uitvoeren zitten dan al vast in contracten. Het lukte SVP daarom niet om tijdens de zomermaanden een geschikte partij te contracteren. In september hebben we een gekwalificeerde en zeer ervaren aannemer kunnen contracteren, die ook eerder dit jaar betrokken was bij het repareren van de ECO. Deze aannemer is begin oktober begonnen met de reparaties aan de ketelwanden van de twee ketels. De geplande doorlooptijd voor de reparaties bedraagt ongeveer 6 weken per ketel, waarbij 24/7 wordt doorgewerkt. De verwachting is dat medio november één ketel weer operationeel zal zijn en eind december de andere ketel beschikbaar zal zijn.

Financiële gevolgen

Deze ontwikkelingen hebben financiële consequenties en zullen het resultaat van SVP voor dit jaar nog sterker negatief beïnvloeden dan in juni was voorzien. In juni werd verwacht dat het resultaat van SVP, in het scenario zonder aanpassingen van de klanttarieven, zou dalen tot -3,6 miljoen euro. Nu wordt uitgegaan van een verdere daling van het resultaat tot ongeveer -8,1 miljoen euro, met een marge van +/- 10% (afhankelijk van het conform planning beschikbaar komen van de in reparatie zijnde ketels). SVP is in staat dit verlies zelfstandig op te vangen.

Leveringszekerheid

Ondanks deze tegenvallers is de leveringszekerheid voor de klanten van SVP niet in het geding geweest en heeft men de veiligheid voor de medewerkers en aannemers steeds kunnen waarborgen. Met de maatregelen die getroffen zijn verwacht SVP eind dit jaar alle ketels weer in operatie te hebben en weer in stabiel vaarwater terecht te komen. SVP verwacht in 2024 weer een positieve weg in te slaan met een stabiele bedrijfsvoering zonder de incidenten die het bedrijf in 2023 parten hebben gespeeld.