Bert Slegt bekleedde vele functies en neemt als gastheer afscheid van FC Purmerend

Sport
Bert Slegt (tweede van rechts) trad rondom de wedstrijd tegen Hollandia T voor het laatst op als gastheer van FC Purmerend. Rechts naast hem grensrechter Gerard van Schaik, die zijn laatste wedstrijd vlagde.
Bert Slegt (tweede van rechts) trad rondom de wedstrijd tegen Hollandia T voor het laatst op als gastheer van FC Purmerend. Rechts naast hem grensrechter Gerard van Schaik, die zijn laatste wedstrijd vlagde. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Enige tijd na zijn afscheid als medebestuurder van de Sportraad Purmerend trad Bert Slegt afgelopen zondagmiddag voor de laatste keer op als gastheer van voetbalvereniging FC Purmerend. Na ruim 37 jaar, waarin hij achtereenvolgens pupillencommissaris, jeugdvoorzitter, algemeen voorzitter, lid van diverse commissies en gastheer bij uit- en thuiswedstrijden was, besloot Bert (76) er een punt achter te zetten. “Ik heb het altijd met heel veel plezier gedaan, maar vond het nu tijd worden om te stoppen. Bijkomende reden is dat het eerste elftal vanaf volgend seizoen op zaterdag gaat spelen”, laat hij weten.

Het vrijwilligerswerk zit bij Bert Slegt tot in zijn poriën. Voordat hij in 1986 als vader van zijn voetballende zoon voor het eerst de poorten van het complex van FC Purmerend, toen nog aan de Flevostraat, binnen wandelde, was hij al jaren actief bij volleybalvereniging VONO in Amsterdam-Noord. Niet lang na zijn eerste kennismaking bij de Purmerendse vereniging werd Bert commissaris bij de pupillen. Daarna volgde 6 jaar als jeugdvoorzitter, 12 jaar als voorzitter (als opvolger van de binnen de club legendarische Jan Smits, JB) en daarna ging hij uitdagingen in commissies, waaronder de sponsorcommissie, en de laatste jaren als gastheer van de vereniging aan “Als voorzitter vertegenwoordigde ik de vereniging al bij uit- en thuiswedstrijden. Na mijn periode als voorzitter ben ik dat bij gebrek aan een opvolger blijven doen. Tot deze laatste wedstrijd.”

Prachtige jaren

Bert Slegt kan uren vertellen over zijn langdurige periode bij FC Purmerend. Zo ook over de mooie samenwerkingen met échte FC’ers. Waaronder de in 2021 overleden Jan Kuiper, beter bekend als Mister Kortebaandraverij. Kuiper, accountant van beroep, was tijdens het voorzitterschap van Bert Slegt penningmeester van de vereniging. Met Eric Kammeijer vervoerde Bert jaren achtereen spelers van de club naar uitwedstrijden. “We hebben prachtige jaren gehad.”

Voor de Sportraad Purmerend zal hij nog wel de nodige hand- en spandiensten verrichten en FC Purmerend zal hij voornamelijk als supporter vanaf de zijlijn blijven volgen. Actief blijft hij voor Fight Cancer in Purmerend, in de werkgroep Eren en Waarderen (in het zonnetje zetten van alle sporters die een medaille hebben behaald op een NK, EK, WK of Olympische Spelen) en als secretaris van het Regionaal Voetbal Overleg (RVO) in deze regio. Twintig jaar geleden startte Bert dit op met de voetbalclubs uit Purmerend. Inmiddels zitten alle 16 voetbalverenigingen in deze regio twee keer per jaar met elkaar aan tafel.

Ook ‘grens’ Gerard van Schaik is gestopt

Dacht Bert Slegt zijn afscheid bij FC Purmerend nog met een eenvoudige mededeling af te doen, daar dacht de club anders over. Bij de met 2-1 gewonnen wedstrijd tegen Hollandia T(uitjenhorn) waren verschillende oud-bestuursleden en -bekenden uitgenodigd. Zij waren getuige van het laatste optreden van Bert als gastheer en van Gerard van Schaik, ook al iemand met een geel/rood hart, als vaste grensrechter van de club. 

De enorme staat van dienst van Bert Slegt als vrijwilliger en liefde voor sport is niet ongemerkt gebleven. Naast grote waardering leverde het hem een Koninklijke Onderscheiding en diverse erelidmaatschappen van de verschillende clubs en organisaties op.