Waterschap opent groengasinstallatie

Algemeen
Sander Mager tankt groengas.
Sander Mager tankt groengas. (Foto: Waterschap Amstel, Gooi en Vecht)

AMSTERDAM - Waterschap Amstel, Gooi en Vecht heeft een groengasinstallatie geopend op het terrein van de rioolwaterzuivering in het westelijk havengebied (RWZI-west). Groengas is te gebruiken als brandstof voor (vracht)auto’s, maar ook geschikt om aan het aardgasnet te leveren. Zo ontstaat minder vraag naar aardgas.

Dit draagt bij aan de transitie om van fossiele brandstoffen af te komen en de circulaire economie. Sander Mager, bestuurder van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht: “De groengasinstallatie is een mooi voorbeeld hoe waterschappen afvalwater gebruiken als bron voor grondstoffen en energie. Door de productie van groengas leveren we, vanuit één van onze kerntaken, een belangrijke bijdrage aan de energietransitie en de circulaire economie. Onze groengasinstallatie levert tien procent van het Nederlandse groengas. Deze installatie laat opnieuw zien dat water een toonaangevende rol speelt in de transitie naar een circulaire samenleving.” 

Hoe werkt het? Na het zuiveren van rioolwater blijft er rioolslib over. Deze slib wordt vergist, waarbij biogas vrij komt. Biogas bestaat uit methaangas en CO2. In de groengasinstallatie wordt CO2 uit het methaangas gehaald en wordt stikstof toegevoegd aan het methaangas, waardoor er uiteindelijk groengras over blijft. Wat op dezelfde manier kan worden gebruikt als aardgas. 

  • Het groengas levert 317.000 gigajoules (GJ) aan duurzame energie. Een gemiddeld huishouden met stadsverwarming verbruikt ongeveer 40 GJ per jaar.
  • In totaal produceert de groengasinstallatie ongeveer 14.7 miljoen m3 biogas. De groengasinstallatie maakt hiervan ca. 9,7 miljoen m3 groengas. Hiermee bereikt het waterschap we een CO2-reductie van 26.200 ton per jaar.
  • Het waterschap Amstel, Gooi en Vecht levert hiermee ongeveer 5% van het landelijk aanbod van groengas. Zo is het waterschap één van de grootste groengasproducenten van Nederland.