Buurthaven.
Buurthaven. ((Foto: aangeleverd))

Ruimte voor initiatieven bij de Sixhaven

NOORD - Een nieuwe plek voor initiatieven uit de stad, nu is het mogelijk in Amsterdam-Noord. Nog wel pal tegenover het Centraal Station, naast de Sixhaven. In elk geval tot eind 2020 is het terrein beschikbaar voor activiteiten van bewoners, ondernemers en lokale organisaties.

Alle ideeën zijn welkom


Van vliegerwedstrijd tot moestuin, van hondenshow tot buurtconcert: alle ideeën zijn welkom. "We zoeken lokale initiatieven die deze plek leuker en mooier willen maken", aldus Mischa Woutersen van Buurthaven. "Wat de exacte invulling van Buurthaven wordt, bepalen we samen met bewoners, ondernemers en organisaties uit de omliggende buurten". Nog voor de zomer is de feestelijke opening en starten de eerste activiteiten. Ook daarna kunnen Noorderlingen met plannen en ideeën aansluiten.


Het doel van Buurthaven is een plek te creëren waar mensen zelf iets kunnen organiseren en elkaar kunnen ontmoeten. Mischa Woutersen: "Het is belangrijk dat iedereen zich thuisvoelt in Buurthaven: van straatjochies tot buurtoma's, van huisvaders tot topadvocates en van nieuwe Amsterdammers tot mensen die nog in de Roxy stonden." Hutten bouwen, een pizzaoven maken of kamperen onder de sterren: Buurthaven is beschikbaar voor zowel eendaagse activiteiten als initiatieven met een langere looptijd. De gemeente stelt onder meer boomstammen en speeltoestellen beschikbaar.


Stichting Placemakers ondersteunt initiatiefnemers bij de opzet en uitvoering van hun ideeën en plannen voor Buurthaven. Placemakers heeft als doel om samen met de buurt plekken beter te maken door projecten als De Buurtcamping, waarbij bewoners parken voor één weekend omtoveren tot vakantieoord voor de buurt. De naam 'Buurthaven' verwijst naar de unieke ligging aan het Noordhollandsch kanaal, naast de Sixhaven en de Willem I sluis. Lange tijd fungeerde het als bouwterrein voor de Noord-Zuidlijn, maar sinds een aantal maanden is het opengesteld. De gemeente stelt het terrein tot eind 2020 beschikbaar.

Wie zelf ideeën heeft voor deze open, groene oase kan nog tot eind februari zijn plannen doorgeven via www.buurthaven.amsterdam. Kijk ook even naar de voorwaarden om mee te kunnen doen. Na aanmelding neemt Placemakers zo snel mogelijk contact met je op. 6 maart gaan de trossen los en wordt een bijeenkomst waar iedereen zijn plannen kan presenteren.


Meer berichten