'Oh, ik smolt helemaal'

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Bertie Braeken)

NOORD - De 80-jarige Bertie Braeken uit Amsterdam-Noord wist niet wat ze zag. Haar dochter belde haar afgelopen donderdagochtend op en vroeg: "Mam, heb je eigenlijk al naar buiten gekeken?" Dat had ze nog niet. Ze spoedde zich naar het balkon en zag daar beneden een groot spandoek hangen, speciaal voor haar. Daarop stond de tekst 'Lieve oma, alles komt goed, hou vol, Nannita' te lezen. Haar 10-jarige kleindochter en haar dochter hadden dit om middernacht opgehangen om haar de volgende ochtend te verrassen.

"Ik heb zo staan huilen, oh, ik smolt helemaal", vertelt Braeken. "Dit is nou een voorbeeld van hoe je elkaar kunt steunen tijdens deze coronacrisis. Het was tot die tijd voor veel mensen een beetje 'ikke, ikke en de rest kan stikken'. Maar deze narigheid brengt ook een hoop saamhorigheid naar boven en dat is mooi. Dit gebaar vind ik echt geweldig. Nannita is pas tien jaar, dat toch schattig dat ze dat samen met haar moeder heeft gemaakt en opgehangen!"

Deze 'hippe opoe', zoals ze zichzelf beschrijft, kampt weliswaar zelf met een kwakkelende gezondheid. Ze zit als zovelen momenteel binnenshuis, maar ze zit zeker niet bij de pakken neer. Zo leuk als ze het zelf vindt om verrast te worden doet ze dat ook graag voor een ander. "Ik woon vlakbij het Korthagenhuis hier en dacht: die mensen zitten ook allemaal thuis, die wil ik een hart onder de riem steken. Dus ik had bedacht om de bewoners allemaal een zelfgemaakte kaart te sturen met voor iedereen troostwoorden erop." Braeken belde het verzorgingshuis om te vragen hoeveel mensen er woonden. "Dat bleken er zeventig te zijn! Dat was best veel. Ik heb keihard gewerkt om ze zo snel mogelijk te maken en dat is gelukt." De kaarten zijn inmiddels afgeleverd. "Ik hoop ook dat ik anderen in deze tijd een beetje kan opvrolijken."