'Dit ziekenhuis kan de crisis voorlopig aan'

Algemeen
Directeur van het BovenIJ Ziekenhuis, Edwin van der Meer.
Directeur van het BovenIJ Ziekenhuis, Edwin van der Meer. Foto: Johan W. Koopmans

NOORD - Ook het Boven-IJ Ziekenhuis in Noord heeft ‘opgeschaald’. Dezer dagen zijn, zoals directeur Edwin van der Meer, vier extra IC-bedden extra ‘volledig bemensd en beapparatuurd’, omdat de capaciteit dringend uitgebreid moest worden. Er liggen thans acht patiënten aan de beademing. Het aantal IC-bedden is uitgebreid tot tien. Maar, verzekert hij stellig: "Dit ziekenhuis kan de crisis voorlopig aan.’’

door John Jansen van Galen

Dat is een ongelooflijk zware opdracht omdat gaandeweg bleek dat ernstige Covid-19- patiënten wekenlang beademd moeten worden. Wat hem daarbij zorgen baart is dat het aantal patiënten met andere klachten sterk is teruggelopen. "Deels is dat te danken aan het staken van sportactiviteiten, waardoor het stiller is op de Spoedeisende Hulp", zegt Van der Meer. Maar voor zover mensen met bijvoorbeeld een licht hartinfarct het ziekenhuis mijden uit angst voor besmetting, ontraadt hij dat krachtig: "Een infarct is een infarct. Daarmee moet je je altijd onder behandeling stellen van een medisch specialist. Hoogst onverstandig om dan hier niet te komen."

Voor zover patiënten uit het ziekenhuis wegblijven omdat ze het zien als een mijnenveld van besmetting, wijst Van der Meer erop dat iedereen die verdacht kan worden van besmetting met het virus een andere route dient te volgen bij het betreden van het Boven-IJ: via de ‘triagetent’ bij de ingang van de afdeling Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis. "Wie ook maar enige tekenen van mogelijke besmetting vertoont gaat door een aparte ingang naar binnen." En wie toch terugdeinst voor bezoek aan het ziekenhuis raadt hij aan niet zonder meer weg te blijven, maar overleg te plegen met de behandelend specialist.

"In het algemeen volgen wij de richtlijn van de regering: blijf zoveel mogelijk thuis. Maar het is voor elk geval een aparte afweging: kan een onderzoek, afspraak of behandeling uitgesteld worden? Wij raden aan daarover te bellen en dat kan tegenwoordig ook met beide gesprekspartners in beeld, bijvoorbeeld met onze BeterDichtbij-app." Van der Meer bevestigt dat het overgrote deel van alle ernstige corona-patiënten een andere ‘onderliggende’ kwaal heeft. "Dat is ook in Noord het geval: veelal COPD, obesitas, hartfalen.’’ Maar dat betekent vooralsnog niet dat de epidemie in Amsterdam-Noord meer slachtoffers eist dan elders. De nabije toekomst is vooralsnog onzeker. De crisis zal het uiterste van het hele personeel blijven vergen. "Voor ons allemaal in het ziekenhuis is zo’n leuze met hulde aan de ‘zorgstrijders’ die opeens door onbekenden hier op de entree bij de hoofdingang werd aangebracht echt super. De bossen tulpen, de dozen chocola, de steun van buurtbewoners, de aanmoedigingen van het stadsdeel: ongelooflijk bemoedigend."