Vijftien jaar Vindhek in Vondelpark

Algemeen
Het Vindhek verandert verliesverdriet in voelbaar vindgeluk.
Het Vindhek verandert verliesverdriet in voelbaar vindgeluk. (Foto: aangeleverd)

AMSTERDAM - Het Vindhek Vondelpark in Amsterdam viert 1 maart haar vijftiende verjaardag. Kunstenares Annemarieke Weber kijkt met veel plezier en verwondering terug op de reacties op haar interactieve kunstinstallatie. “Zoveel mooie emoties, ontmoetingen, verhalen, media, BN’ers en ja, óók gevonden voorwerpen, maar het gaat om de mensen, niet om de spullen.”

Al vijftien jaar roept het Vindhek in het Vondelpark emoties op bij het publiek. Het concept en ontwerp zijn van Annemarieke Weber. “Eerlijkheid, vertrouwen en respect voor elkaar worden tastbaar, zichtbaar en voelbaar in het Vindhek,” legt de kunstenares haar concept uit. “Mensen worden blij als ze zien dat eerlijke vinders de moeite hebben genomen om verloren spullen in een knijper van het Vindhek te hangen. Je voelt en ziet dat mensen wat voor elkaar over hebben, en elkaar aandacht en respect schenken.”

Het Vindhek verandert verliesverdriet in voelbaar vindgeluk. Die onvervangbare knuffel, de tweede oorbel bij een paar dat nog van je oma was, die gekke zonnebril. Het geheim van het Vindhek is de menselijke maat. Het mooiste is als verliezer en vinder oog in oog met elkaar komen te staan in een maatschappij waar we het grootste deel van de dag naar beeldschermen turen, als we geen praktisch beroep hebben tenminste. Tijdens de coronatijd voelen we allemaal hoeveel goed een ontmoeting met een ander ons doet.

In de afgelopen vijftien jaar werd Annemarieke Weber over haar concept en verschillende ontwerpen geïnterviewd door The New York Times, De Japanse televisiezender NHK, Time Out London, The Holland Times, The Holland Herald, VPRO, NCRV, Omroep Max, BNN/VARA lokale radio- en tvzenders, Trouw en De Telegraaf. Haar Vindhek was te zien bij psychiater Sigmund van striptekenaar Peter de Wit in de Volkskrant waar ook Sylvia Witteman er twee keer in haar column over schreef en vorig jaar nog in een Nederlandse kinderfilm. Wijlen burgemeester Eberhard van der Laan bezocht het Vindhek. Prinses Marilène en Prins Maurits pleitten voor het behoud. Volksfilosoof Bas Haring, de eerste vrouwelijke Rijksbouwmeester ir. Liesbeth van der Pol: “In ieder park een Vindhek”, de meest invloedrijke duurzame Nederlander Pieter Winsemius en gevoelsmens Margreet Dolman zijn ook Vrienden van het Vindhek. Vakblad Onze Taal nam Vindhek op als nieuw woord, en volgens Van Dale Rijmwoordenboek heeft VINDHEK 476 rijmwoorden.