Poëzie op de stoep in Noord

Algemeen
Nafiss Nia.
Nafiss Nia. (Foto: Granate)

NOORD - Wiens woorden prijken er straks op de stoepen van Amsterdam-Noord? Nafiss Nia, bedenker van Poëzie op de stoep (PODS) en directeur van Granate, roept nu ook Noorderlingen op om hun dichtkunsten in te sturen. Na twee geslaagde edities in andere stadsdelen, slaat Granate namelijk nu een poëtische brug naar de andere kant van het IJ met het project en wil daarmee de stad in verbinding brengen.

door Wendy Ruittemanz

“Gezocht wordt naar mooie, maar toegankelijke gedichten “, vertelt Nia. Ze moeten wel over Amsterdam-Noord gaan. Dichters kunnen zich laten inspireren door hun herinneringen, gevoelens of toekomstwensen voor dit stadsdeel. “Het gedicht wordt straks kunst in de openbare ruimte. Hiermee willen wij poëzie bereikbaar maken maar ook ontmoeting bewerkstelligen. Dat hebben we ook met de eerdere projecten gezien. Mensen raken aan de praat terwijl ze een gedicht lezen. Over het gedicht zelf en soms zelfs van ‘Oh woon jij daar?’ Het zorgt voor nieuwe contacten.”

Wie geboren is, woont of werkzaam is in Amsterdam-Noord mag meedoen. Een gedicht insturen kan tot 31 maart, 19.00 uur via granate.nl. Na de deadline komt een jury bij elkaar en maakt een selectie uit de inzendingen. In de laatste week van april ontvangen de deelnemers bericht of hun gedicht geselecteerd is. De gedichten van tien deelnemers worden vervolgens een jaar lang op de Noordse stoepen tentoongesteld. Voor het aanbrengen van de gedichten wordt gekozen voor de kunstvorm kalligrafie. De uitvoering wordt gedaan door kunstenaar Raul Balai en zijn team van kalligrafen. Raul heeft ook de gedichten van de eerste PODS editie op de stoep aangebracht en is tevens de ontwerper van het lettertype. De milieuvriendelijke verf wordt eerst gezet met sjablonen en daarna bewerkt met de hand. Het is een kunst- en monnikenwerk. Geen letter is precies hetzelfde, en de afwijkingen maken het een levend geheel.

De exacte spelregels voor deelname zijn te vinden op granate.nl.