Conflict Noord wordt Gehoord bijgelegd

Algemeen
De Tolhuistuin, waar Noord wordt Gehoord plaats zou vinden.
De Tolhuistuin, waar Noord wordt Gehoord plaats zou vinden. (Foto: Wendy Ruittemanz/RM)

NOORD - Tot een echte verzoening kwam het afgelopen woensdagavond in de stadsdeelcommissie niet. Maar toch zal het dagelijks bestuur de komende weken hard werken aan een meer uitnodigende opstelling van het stadsdeelbestuur bij projecten waarin burgerparticipatie een belangrijke rol speelt.

door Tom Tossijn

Portefeuillehouder lokale democratie Esther Lagendijk zegde afgelopen woensdag in de Stadsdeelcommissie toe dat ze binnenkort een plan van aanpak over de invloed van burgers op tafel zal leggen. Dat is nodig om het geschonden vertrouwen in het dagelijks bestuur van Noord te herstellen. Dit voorstel werd door de commissieleden geaccepteerd na een emotioneel debat over de tussen stadsdeel en burgerinitiatief ontstane conflicten. De meningsverschillen leidden een paar weken geleden tot terugtreden van mede-organisator Tolhuistuin en de redactie van Noord wordt Gehoord. Daarmee was het project voortijdig geëindigd.

Niet alleen de eenzijdige ingrepen van het Noordse bestuur bij het organiseren van de gesprekken van Noord wordt Gehoord werden vorige week gehekeld. Menig inspreker - de een bozer dan de ander - wees erop dat het conflict over de Burgerzaal/Noord wordt Gehoord staat voor iets groters: het kennelijke onvermogen van de gemeente om bewoners serieus te nemen en te waarderen. Zo zeiden de insprekers: 

“De nadruk van het bestuur op ‘samen’ experimenteren met lokale democratie impliceert een gelijkwaardigheid die er niet is en kan niet wegnemen dat er misbruik van macht wordt gemaakt.” (Massih Hutak, voormalig redactielid Noord wordt Gehoord). 

“Burgerparticipatie kan een verrijking van de democratie zijn. Maar het ging mis omdat het stadsdeel eenzijdig de toon en de inhoud van het gesprek bepaalde. Daar konden we niet mee leven.” (Matthea de Jong, directeur Tolhuistuin). 

“Het mislukken van Noord wordt Gehoord staat echt niet op zichzelf en past in een zorgwekkend patroon. De verantwoordelijkheid daarvoor zou het stadsdeelbestuur zich moeten aantrekken.” (Eva Bollen, voormalig redactielid Noord wordt Gehoord). 

“Waarom pakt de portefeuillehouder niet door? ’t Schiet niet op met burgerparticipatie. Er had al minstens vijf jaar geleden een protocol moeten liggen dat de invloed van burgers netjes regelt.” (Chris Keulemans, voormalig redactielid Noord wordt Gehoord).

Ook de kritiek van sommige commissieleden was stevig. PvdA’er Canan Uyar deed een emotionele poging richting portefeuillehouder: “Esther, dit ben jij niet. Wat is er gebeurd? Hoe kan er zoveel miscommunicatie ontstaan richting zoveel waardevolle mensen?” Portefeuillehouder Esther Lagendijk beantwoordde die vraag niet letterlijk, maar trok na aandringen van Uyar wél het boetekleed aan namens het dagelijks bestuur. “Co-creatie is nieuw voor ons. Bij het experimenteren is er iets fout gegaan. Er is veel aan de hand en we gaan snel samen met direct betrokkenen zoeken naar nieuwe vormen van participatie en dat in een plan aan u voorleggen.” Dat vooruitzicht werd geaccepteerd door de stadsdeelcommissie. Commissielid Dennis Overweg (Partij van de Ouderen): “De portefeuillehouder heeft de handschoen nu opgenomen en ik hoop dat we elkaar in de nabije toekomst kunnen vinden.”