Bijentotems in de stad

Algemeen
BeeTotems zijn 3-D-geprinte verticale tuinen, bedacht en uitgevoerd bedacht door kunstenaar Hans Kalliwoda.
BeeTotems zijn 3-D-geprinte verticale tuinen, bedacht en uitgevoerd bedacht door kunstenaar Hans Kalliwoda. (Foto: aangeleverd)

AMSTERDAM - In Amsterdam wordt 3 juni een nieuwe Bijentotem geplaatst, een uniek kunstwerk in de openbare ruimte van de stad - onderhouden door buurtbewoners zelf. Het kunstproject creëert midden in de stad een leefomgeving voor de uitstervende wilde bij.

Bijentotems voorkomen zo bijensterfte en brengen deze problematiek onder de aandacht van stedelingen. Het maakt hen op een creatieve manier bewust van ons ecosysteem, en nodigt hen uit om samen hiervoor verantwoordelijkheid te nemen. Door samen een BeeTotem te onderhouden wordt de buurt groener en socialer. BeeTotems zijn 3-D-geprinte verticale tuinen, bedacht en uitgevoerd bedacht door kunstenaar Hans Kalliwoda. Ze bestaan uit geheel gerecycled en veilig materiaal en kunnen in wijken en straten van de stad geplaatst worden. De Totem is gevuld met verschillende bloemen en planten waar de wilde bij van leeft. Buurtbewoners onderhouden samen deze circulaire en levende straatobjecten. Zo vormt de BeeTotem een groene ontmoetingsplaats in de stad, een educatief (kunst)object, én een ideale leefomgeving voor de wilde bij.

De eerste Totem is vorig jaar in Amsterdam geplaatst en dit jaar worden nog twee Totems in deze stad onthult. De eerste Totem van 2021 wordt 3 juni geplaatst op de Filips van Almondestraat in Amsterdam-West.