Crowdfunding voor 15-jarige Lina

Algemeen
Lina Hooft
Lina Hooft (Foto: aangeleverd)

NOORD - Lina Hooft uit Amsterdam-Noord heeft scoliose, een aandoening waarbij haar ruggengraat in de vorm van een S groeit, terwijl deze recht hoort te zijn. Deze aandoening staat het dagelijks doen en laten van de 15-jarige, die later kraamverzorgster wil worden en op kickboksen zit, nogal in de weg. Momenteel draagt ze twintig uur per dag een brace, een soort harnas. Dit is een tijdelijke oplossing. Ze moet zo snel mogelijk geopereerd worden, anders belandt deze levenslustige dame straks in een rolstoel. 

Ik kijk er zo naar uit dat ik een leven kan leiden zonder belemmeringen. Dat ik weer vol mee kan doen met mijn sport. En dat ik me geen zorgen hoef te maken over de toekomst

Een operatie in Nederland is wel mogelijk, maar de techniek die hier wordt gebruikt betekent voor Lina dat haar hele rug vastgezet gaat worden en ze op deze leeftijd, minder mobiel wordt. In Duitsland is het via een nieuwe techniek wel mogelijk om haar mobiliteit/flexibiliteit te behouden. Deze operatie wordt echter niet door de zorgverzekeraar vergoed en kost zo’n 52.000 euro. Daarom is een crowdfund-actie voor haar opgezet waarbij hopelijk genoeg geld wordt ingezameld, zodat ze dit jaar nog geopereerd kan worden. Hoe eerder ze geopereerd wordt des te beter voor haar groei en kans op voorkomen van meer verkromming in haar rug.

Bekijk hier de rap die van de week is opgenomen van Lina: 

Tekst gaat verder onder de video.


Veel mensen zijn erg begaan met het lot van Lina. Ook haar school, het Clusius College in Noord, probeert op allerlei manieren te helpen. Wie ook een steentje bij wil dragen aan de operatie van Lina kan terecht op www.whydonate.nl/fundraising/HELP-LINA/nl/.