Arbeidsmarkt in 2e kwartaal weer krap

Algemeen
De horeca en catering sector liet de sterkste daling van WW-uitkeringen zien.
De horeca en catering sector liet de sterkste daling van WW-uitkeringen zien. (Foto: Pixabay)

AMSTERDAM - Het aantal verstrekte WW-uitkeringen in Groot Amsterdam kwam eind augustus uit op 20.632; dit zijn 1.323 uitkeringen minder dan eind juli. De daling komt hiermee uit op 6% en is vergelijkbaar met landelijk (-5,2%) waar het aantal WW-uitkeringen daalde van 224.227 naar 212.661. De horeca en catering sector liet in Groot Amsterdam met 15% de sterkste daling zien op maandbasis.

De arbeidsmarkt vertoont alweer enkele maanden tekenen van herstel. Het aantal vacatures is ongekend hoog en het aantal werklozen laag. In Groot Amsterdam bedroeg het aantal openstaande vacatures aan het eind van het tweede kwartaal van 2021 ruim 32.000, landelijk was dit 334.000. Dit betekent dat in de regio Groot Amsterdam ongeveer 1 op de 10 vacatures open staat. De arbeidsmarkt in Groot Amsterdam is aan het eind van het tweede kwartaal van 2021 voor het eerst sinds het eerste kwartaal van 2020 weer krap te noemen. Dit houdt in dat veel werkgevers moeite hebben om hun vacatures vervuld te krijgen.  

Voor werkzoekenden betekent dit dat zij gemiddeld gezien een gunstige uitgangspositie hebben. Er zijn echter grote verschillen tussen sectoren. De arbeidsmarkt voor technische en ICT-beroepen is in Groot Amsterdam bijvoorbeeld zeer krap, maar voor creatieve en taalkundige beroepen ruim. Een timmerman of lasser zal dus minder moeite hebben om werk te vinden dan bijvoorbeeld een vertaler of grafisch vormgever. Het aantal beschikbare vacatures en werkzoekenden sluit niet altijd op elkaar aan (kwantatief of kwalitatief). In het geval van een kwantitatieve mismatch zijn er bijvoorbeeld onvoldoende werkzoekenden met een technische achtergrond. In het geval van een kwalitatieve mismatch is er bijvoorbeeld sprake van een mismatch qua vaardigheden of interesse vanuit de werkzoekende.