Volop kansen voor Volewijck

Algemeen
De Van der Pek-buurt.
De Van der Pek-buurt. (Foto: archief Rodi Media)

NOORD - Het college van B&W wil van de Volewijck in Amsterdam-Noord een mooie en toekomstbestendige wijk maken, waar bewoners prettig met elkaar kunnen wonen in goede woningen en in een fijne leefomgeving. Om dat doel te bereiken heeft het college ingestemd met de ‘Verkenning van Kansen Volewijck’, waarin alle thema’s worden beschreven die in deze buurt spelen. De volgende stap is deze kansen om te zetten in concrete en haalbare plannen en acties, waarbij de bewoners actief worden betrokken.

Volewijck is een tuindorp uit het begin van vorige eeuw, ligt tussen het Noord-Hollandsch kanaal en is omgeven door de wijken Overhoeks, Buiksloterham en de Klaprozenbuurt Noord. De wijk bestaat uit verschillende buurten (Van der Pekbuurt, Bloemenbuurt, Floradorp), waar bewoners al jaren wonen, elkaar goed kennen en ook veel zelf initiatief nemen om de buurt te verbeteren. Maar Volewijck is ook een van de meest kwetsbare wijken in de stad. Veel inwoners leven in armoede en veel straten en pleinen zijn toe aan vervanging of herinrichting. Woningen in de Van der Pekbuurt en Bloemenbuurt-Noord zijn in slechte staat en dringend toe aan een opknapbeurt. In samenspraak met de bewoners gaan de gemeente de plannen uitwerken om de buurt zowel op fysiek als sociaal niveau te verbeteren.

Erna Berends, stadsdeelvoorzitter Noord: “De bewoners van deze wijk vormen een sterk sociaal netwerk. Ik ben erg blij dat we nu extra kunnen ondersteunen bij sociale problemen. Door de openbare ruimte te verbeteren kunnen we ook in de toekomst genieten van de charme van dit mooie tuindorp.” In de openbare ruimte moet achterstallig onderhoud worden weggewerkt en de basis op orde worden gebracht, met meer aandacht voor groen. De bereikbaarheid en verkeersveiligheid moet worden verbeterd en er moet ruimte komen voor sport- en spelactiviteiten. 

De Volewijck bestaat nu voor 80% uit sociale huurwoningen, die toe zijn aan verbetering. Woningcorporatie Ymere werkt aan onderhoudsplannen voor de woningen in de Van der Pekbuurt en de Bloemenbuurt-Noord. Daarnaast is de Volewijck ook een van de wijken die is aangewezen om versneld aardgasvrij te worden. Voor een sterkere buurteconomie wordt ingezet op een betere verbinding tussen de Van der Pekstraat en het Mosveld. Op sociaal niveau is meer aandacht nodig voor kinderen en jongeren die opgroeien in een moeilijke thuissituatie. Hiervoor is meer professionele ondersteuning nodig in de wijk zelf. Samen met bestaande buurtnetwerken en instellingen worden hiervoor verschillende projecten opgezet. Wethouder Jakob Wedemeijer (Ontwikkelbuurten): “De bewoners van de Volewijck verdienen een mooie, opgeknapte buurt met goede woningen. Er liggen veel kansen om de buurt te verbeteren en er moet nog veel werk worden verzet. Daar gaan we in samenspraak met de buurt snel mee aan de slag.”