Op zoek naar het verleden bij Alzheimercafé

Nieuws

NOORD - Bij het Alzheimercafé in Amsterdam-Noord wordt dinsdag 18 december op zoek gegaan naar het verleden van mensen met dementie. Door de (dagelijkse) zorg rondom deze ziekte, lijkt het verleden vaak op de achtergrond te raken. Een leven waarin men opgroeide, werkte, een gezin stichtte, waarin men mooie en verdrietige dingen meemaakten en waarin ieder zo zijn eigen liefhebberijen ontwikkelde.
De vader van Maartje Duin heeft Alzheimer. Nu zijn herinneringen verdwijnen, komen bij haar de vragen. Wat deed hij in de jaren voor haar geboorte, toen hij promoveerde als sterrenkundige? Samen bezoeken zij de Oude Sterrewacht in Leiden. Voor een decor van bewegende tekeningen vertelt Maartje het verhaal, afgewisseld met audio-fragmenten. Maartje Duin (1975) is zelfstandig radiomaker. In het theater presenteert zij luisteravonden met avontuurlijke audio-verhalen voor Grenzeloos Geluid.
Met deze voorstelling wil Maartje bijdragen aan een andere beeldvorming over dementie. 'Mijn vader de sterrenkijker' kan dienen ter inspiratie om zelf met een dierbare met dementie op pad te gaan en te zoeken naar aanknopingspunten voor contact in het verleden en te kijken naar wat er nog wél kan in plaats Belangstellenden zijn welkom uit om de bijeenkomst bij te wonen. Na de pauze is er ruim gelegenheid voor vragen (aan Maartje), inbreng en ervaringen vanuit het publiek. De bijeenkomst vindt plaats in het restaurant van De Die, Loenermark 900 in Amsterdam. De deuren zijn open vanaf 19.00 uur. Het programma begint om 19.30 uur en eindigt om 21.30 uur. De toegang is gratis, aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie Liesbeth Oepts, 06-57954360, www.alzheimeramsterdam.nl/alzheimer-cafe-noord.