Foto uit 1954: Het IJ-tunnel comité (BAN) in Rotterdam.
Foto uit 1954: Het IJ-tunnel comité (BAN) in Rotterdam. (Foto: erven Groot)

Excursie naar de Maastunnel

NOORD - In het kader van de tentoonstelling IJ-tunnel 50 jaar organiseert Museum Amsterdam-Noord zaterdag 2 maart een excursie naar de Maastunnel in Rotterdam. De groep krijgt een speciale rondleiding door de tunnel.

De excursie is niet geschikt voor wie slecht ter been is of wie niet van lopen houdt. Het gaat alleen door bij voldoende belangstelling. Ook is er een maximum aantal deelnemers. Om 11.30 uur wordt verzameld bij Museum Amsterdam Noord. Deelname kost 10 euro, treinkosten zijn niet inbegrepen. Om 14.00 uur start de rondleiding bij de noordingang van de Maastunnel. De rondleider is Henk van der Maas. Hij is tien jaar lang de technisch beheerder van de Maastunnel geweest en kent daardoor het enorme tunnelcomplex als geen ander. Hij heeft daarbij toegang gekregen tot de vele verhalen van voormalige en huidige medewerkers. Maar bovenal heeft hij een groot respect gekregen voor het technisch vernuft van de bouwers van toen.

Zij aan zij

Bij het gereedkomen van de IJ-tunnel hebben de tunnelwachters het vak geleerd van hun Rotterdamse collega's. De Maastunnel is in 1942 geopend. Nu is het een Rijksmonument en de tunnel wordt momenteel zeer secuur gerenoveerd. 65 jaar geleden bezocht een delegatie van de Belangenvereniging Amsterdam Noord (BAN) de Maastunnel. In Noord werd onder de leuze 'Zij aan Zij voor een tunnel onder het IJ' actie gevoerd voor een tunnel voor fietsers en voetgangers. Anno 2019 tobben we nog steeds over een brug of tunnel voor de fietsers.

Voor meer informatie www.museumamsterdamnoord.nl.

Meer berichten