Column

Van onze stadsdeelbestuurders

Column
Afbeelding
(Foto: Marco Keyzer)

Een heel nieuwe buurt

Bent u wel eens op het terrein van Draka geweest? Nog niet zo heel lang geleden werden daar kabels geproduceerd. Nu is het bedrijf in Italiaanse handen en is de productie naar Emmen verhuisd. Het terrein ligt prachtig aan het IJ, en het is gigantisch. Elke keer als ik er kom ben ik onder de indruk van hoe groot het is. Dankzij de inzet van bewoners kunnen meer mensen dat straks zelf ervaren.

Het ligt in het Hamerkwartier, een gebied dat verandert van voornamelijk bedrijventerrein naar een stadswijk met een combinatie van werken en wonen. Ja, zo schrijf je dat op als je als professional betrokken bent bij een dergelijke ontwikkeling. We hebben het hier over een plan waardoor er zo’n 6500 woningen bijkomen. Op het totaal van Amsterdam maar een beperkt aantal, maar met ongeveer 4400 huishoudens in de IJplein Vogelbuurt betekent het meer dan een verdubbeling in de buurt.

Wij (de stadsdeelbestuurders in deze periode én in de vorige periode) hebben ons altijd ingezet voor een ongedeelde wijk. Wat we daarmee bedoelen is dat de bestaande buurt en de nieuwe buurt geen aparte werelden moeten worden. De bewoners van de bestaande buurt moeten kunnen genieten van de nieuwe zorgvoorzieningen, cultuur en prachtige plekjes aan het IJ in de nieuwe wijk. Nieuwe bewoners kunnen hun nieuwe lievelingswinkels vinden aan het Spreeuwenpark en koffie komen drinken in De Meeuw. Bestaande ondernemers in het gebied willen we zoveel mogelijk behouden, en bewoners van bestaande buurten kunnen mogelijk een baan vinden bij de bestaande en nieuwe bedrijven in het Hamerkwartier. Kinderen gaan samen naar school en vriendjes en vriendinnetjes wonen aan beide zijden van de Meeuwenlaan. Aan de openbare ruimte mag je niet kunnen zien of je in de oude of de nieuwe buurt bent. En ik wil nog meer. Woningzoekenden uit de bestaande buurten moeten voorrang krijgen bij de toewijzing van de nieuwbouwwoningen.

Het Hamerkwartier biedt Amsterdam de ruimte voor flink wat woningen. En die zijn broodnodig. Dit gaat niet zonder impact op de bestaande omgeving. De IJplein Vogelbuurt zal echt veranderen door de groei van de wijk. Dat zal door sommige bewoners als een positieve verandering worden; meer reuring, meer voorzieningen, en hopelijk eindelijk die (doorstroom)woning. Maar voor velen zal dit echt anders zijn. Het karakter en de sfeer van het gebied zullen veranderen. Het zal zeker drukker worden. En er zullen ondernemers zijn die toch maar vertrekken.

Met al deze veranderingen is het belangrijk van u te laten horen, zodat de gemeenteraad uw perspectief kan meewegen bij het besluit. Op 15, 17 en 22 juni zijn er spreekuren in De Kromhouthal, en op 22 juni wordt er in de avond een online bijeenkomst georganiseerd. Ook kunt u tot en met 7 juli op de plannen reageren via www.amsterdam.nl/hamerkwartier/meedoen Hier vindt u ook meer informatie over de spreekuren en de online bijeenkomst. De gemeenteraad neemt in het najaar 2021 een besluit.

Erna Berends