Open dag 50 jaar IJ-tunnel

  Nieuws
De IJtunnel bestaat 50 jaar. (Foto: gemeente Amsterdam)
De IJtunnel bestaat 50 jaar. (Foto: gemeente Amsterdam) (rodi.nl)

NOORD - Dit jaar bestaat de bekendste tunnel van Amsterdam, de IJ-tunnel, 50 jaar. Een enorme mijlpaal die de gemeente niet zomaar voorbij willen laten gaan. Wie dat leuk vindt komt zondag 23 september tussen 10.00 en 16.00 uur naar de open dag van de IJ-tunnel. De entree voor de open dag is aan de centrumkant van de tunnel, aan de zijde van Het Scheepvaartmuseum.
De hele dag is er van alles te zien, te doen en te beleven in en rondom de tunnel. Er zijn allemaal leuke en gratis activiteiten zoals een reuzenrad, photobooth, steltenloper, springkussen, demonstratie wandenwaswagen, schminker, fototentoonstelling in de tunnel, circusactiviteiten, eten en drinken en livemuziek. De toegang is gratis met uitzondering van de rondleiding.
Altijd al benieuwd geweest hoe de IJ-tunnel er achter de schermen uitziet? Op de open dag kun je dat zien. Voor 3,75 euro krijgt men een kopje koffie en loopt een gids mee door de kamers en gangen van de IJ-tunnel. Aan elke rondleiding kunnen maximaal 12 mensen deelnemen. Ook kinderen (minimum leeftijd 6 jaar) zijn van harte welkom. De rondleiding duurt ongeveer een uur. Vanwege de trappen in de tunnel is de rondleiding niet geschikt voor gehandicapten en kinderwagens. Ook worden hakken en schoenen met leren zolen afgeraden. Aanmelden voor de rondleiding in de IJ-tunnel kan via https://tickets.nemosciencemuseum.nl/ijtunnel.
Ook dit jaar rennen er weer duizenden Dam tot Damlopers door de linker buis van de IJ-tunnel, richting de finish in Zaandam. Tegelijkertijd wordt in de andere tunnelbuis 50 jaar IJ-tunnel gevierd. Naast een leuk feestje met veel activiteiten voor jong en oud is de open dag ook dé perfecte plek om de lopers toe te juichen. Het is op de Prins Hendrikkade erg druk vanwege de startvakken en afsluitingen voor de Dam tot Damloop. De gemeente adviseert voetgangers en fietsers daarom om via de Oosterdokkade of de Valkenburgstraat/Foeliestraat naar de open dag te komen.

Meer berichten