Deel 2

Klachten over gft-containers in gemeente Castricum

Algemeen
Bewoners van de Gouden Stulp met in het midden Gré Portegies. De container staat nu (nog) op eigen grond van Boekhandel Laan.
Bewoners van de Gouden Stulp met in het midden Gré Portegies. De container staat nu (nog) op eigen grond van Boekhandel Laan. (Foto: Yvette van der Does)

CASTRICUM - De nieuwe gft-afvalcontainers zijn eind vorig jaar in gebruik genomen door de inwoners van onze gemeente. De groene cocons helpen mee aan de doelstelling om rond 2025 uit te komen op 30 kilo restafval per jaar per inwoner. Dat was tot vorig jaar nog ruim 200 kilo.

Met meer en nieuwe (ondergrondse) containers stelt gemeente Castricum inwoners in staat om beter te kunnen scheiden. Of het ook echt ‘beter’ zou worden daar hadden vooraf veel bewoners hun vraagtekens bij. Wat is de stand van zaken nu? Uit een kleine steekproef blijkt: afvalscheiding is nog steeds ‘trending topic’ in Castricum. We focussen ons deze week op de groene cocons, de nieuwe afvalcontainers voor groente, fruit en tuinafval.

Door Yvette van der Does

Vorige week deden we een oproep in deze krant. We vroegen inwoners hun ervaringen te delen. Worden de klachten van de bewoners van de Gouden Stulp gedeeld met andere gebruikers of is het een incident? We gingen zelf ook kijken bij de betreffende container en achtervolgden mevrouw Portegies met haar emmertje schillen.

Gré Portegies is 85 en woont ook in de Gouden Stulp. “Een paar keer in de week moet ik dit emmertje wel legen”, vertelt ze. “Dan krijg ik die bak niet open. Ik krijg er kramp van in mijn handen en als ik dan mijn emmertje leeg heb is de helft er meestal naast gevallen door de wind en omdat de klep hoog en smal is. Dan moet ik een stoffer en blik gaan halen.”

Na het gebruik van het pasje gaf de container aan vol te zitten. “Dit was afgelopen zondag al en het is nu vrijdag. Ik heb inmiddels drie emmers thuis staan en dat gaat stinken.”

“Als u er nu niet naast had gestaan zou ik nu met mijn emmertje naar huis zijn gelopen.” De eerstvolgende container staat aan ‘t Bakkerspleintje. Daar lukte het mevrouw wel om van het afval af te komen en de container werkt goed mee. Mevrouw Portegies had graag de andere emmers nog even gehaald, maar de artrose in haar handen gaven aan dat het al teveel was voor die dag.

De tekst loopt door onder de foto


We vonden het een aparte gewaarwording, een oudere dame zo door de winkelstraat te zien lopen met een leeg emmertje.

Kleppen maken herrie en trekken ongedierte aan

De lezers die gereageerd hebben op onze oproep delen in de meeste gevallen de mening van mevrouw Portegies: de klep zit te hoog voor kleine bewoners, de cocon mag vaker geleegd worden. De klep werkt op bepaalde plaatsen stroef en maakt lawaai. Er kan maar een hele kleine hoeveelheid per keer in, waardoor het gft snel naast de bak valt en dit trekt weer ongedierte aan. Bewoners gooien er ook hun restafval in en plastic of papier. Waarom er voor gft niet voor een ondergrondse container is gekozen, was ook een vraag. Op bepaalde plaatsen passen ze toch prima naast de andere ondergrondse containers?

Gré Portegies: “Kan de gft-container niet gewoon achter de container voor restafval komen te staan?”

Gestandaardiseerde modellen

Gemeente Castricum laat in een reactie weten dat ze goed op de hoogte zijn van de knelpunten. In onze volgende editie komt wethouder Paul Slettenhaar namens de gemeente met meer informatie omtrent het afval scheiden en de nieuwe containers. Antwoord hebben wij wel al gekregen op de vraag of er naast het bepalen van de locaties ook voor een type/soort gft-container een voorbereidingsprocedure plaats heeft gevonden.

Wethouder Paul Slettenhaar (portefeuille afval): “Voor het bepalen van het soort container is geen procedure geweest. Dat is ook niet gebruikelijk. De keuze voor het type container is vastgelegd in het grondstoffenplan dat in 2019 door de raad is vastgesteld. Daarnaast is er sprake van gestandaardiseerde modellen, ook in het kader van veiligheidsvoorschriften die in het Programma van Eisen voor de Europese aanbesteding meegenomen zijn.”

Een extra participatietraject voor een aantal locaties

Bewoners konden tot zes weken na de publicatie van het voorlopig besluit toch een zienswijzen geven? Is hier gebruik van gemaakt? Slettenhaar: “Ja, dit is gebeurd en daar zijn diverse reacties op gekomen. Alle zienswijzen zijn individueel bekeken en beoordeeld en vervolgens meegenomen in het definitieve aanwijsbesluit van het college. Alle indieners hebben persoonlijk antwoord gekregen. Door sommige reacties zijn andere besluiten genomen of hebben er kleine wijzigingen plaatsgevonden die voor inwoners én inzameldienst efficiënter waren. Daarnaast is er, door ingediende zienswijzen, besloten een extra participatietraject te starten voor een aantal locaties.”

Na afloop van de zienswijzeprocedure zijn de definitieve locaties vastgesteld en in een aanwijsbesluit vastgelegd. Klopt het dat de gft-container bij de Gouden Stulp op eigen grond staat van Boekhandel Laan? De wethouder: “Klopt. Wij zijn bekend met deze situatie. Er is al contact geweest met de grondeigenaar en er wordt momenteel een nieuwe locatie gezocht.”

Niet wachten met aanpassingen na periode van 6 jaar

Tot slot, als er in de toekomst veel meer klachten komen kan de gemeente daar dan op anticiperen? “Ja, de gemeente kan daar zeker op anticiperen. Ook nu, na de uitrol van dit grondstoffenplan, willen we graag in contact blijven met de inwoners om te kijken waar de situatie beter kan en zo ja, hoe. We zoeken momenteel ook zelf contact met inwoners om na te gaan wat ze goed vinden gaan en wat er beter kan. Inwoners nemen ook zelf contact op met ons als ze ergens tegen aan lopen. Het grondstoffenplan is vastgesteld voor een periode van zes jaar. Dat wil niet zeggen dat we wachten met aanpassingen totdat die zes jaar voorbij zijn. Daar waar nodig kan de raad het beleid tussentijds aanpassen.”

 

Reageren kan nog steeds, reacties van onze lezers zijn hieronder en op onze Facebook-pagina Rodi Castricum terug te vinden.

Reacties van inwoners gemeente Castricum:

Ik wil graag reageren naar aanleiding van het stukje over de gft containers. Ik woon op de Poelven in Bakkum. Wij als bewoners van eengezindswoningen mochten kiezen of we losse bakken wilden voor in de tuin of mee wilden doen met de ondergrondse containers.
Ik had gekozen voor de ondergrondse containers omdat mij dat wel handig leek en ik dan geen lelijke bakken in mijn tuin had staan. Ik had ze allemaal dus ingeleverd.
Na 4 weken heb ik echter mijn groene bak weer teruggevraagd omdat het geen doen was! Mijn tuinafval pastte er 9 van de 10 keer niet in omdat het klepje waar het in moest veel te klein is. En als ik met een grote bak kwam moest ik de klep wel 5 a 6 keer openen, scheppen en dichtmaken omdat er steeds maar een kleine hoeveelheid in kan per keer!
Als het er al inpastte want de klep is zo klein dat er bijna niets inpast behalve klein spul. Ik had verwacht dat het een soort container zou zijn waar je het zo in 1 keer in kon gooien maar niet dus! Heel onhandig dus en niet te doen bijna dus vandaar dat ik mijn bak weer terug heb gevraagd. Maar ja mensen van bovenwoningen of appartementen kunnen geen bak nemen dus ik begrijp de frustratie van veel mensen heel goed! Wie heeft dit is godsnaam op deze manier bedacht!!


Met vriendelijke groet
Pml Wanders


De container is een waardeloos ding, te hoog te zwaar, en er zit gewoon een groene bak in had die aan een paaltje vastgezet, als je praat over verspilling is dit het wel. Had het geld bij de zwembad tekorten gedaan, grote blunder.

Vriendelijke groet, M Teijsse


Graag reageer ik op het artikel over de vele klachten over de gft-containers in het centrum van Castricum. Ik woon niet in het centrum van het dorp maar ga ervan uit de de geplaatste containers in de gehele gemeente identiek zijn.

Het zijn ouderen die klagen, begrijp ik uit het artikel. Tot die groep behoren mijn vrouw en ik ook (81 en 88 jaar). Wij zijn niet groot: 158 en 169 cm. en hebben geen enkel probleem met de hoogte van de container die wij gebruiken. De klagende bewoners van de Gouden Stulp en omgeving moeten wel lilliputters zijn als zij problemen hebben met de hoogte. Wij gebruiken eco-zakjes en die passen prima in de opening. Als de klagende bewoners dat ook zouden doen dan is er echt geen mogelijkheid om te morsen naast de container. Van ongedierte en stank hebben wij nog nooit iets gemerkt. De klep is solide van constructie. Waarschijnlijk is dat zo gemaakt om te voorkomen dat de klep gaat klapperen bij veel wind. Helemaal goed dus! Door de stevige constructie maakt de klep inderdaad nogal wat lawaai als je hem dicht doet. Maar dan moet je hem wel echt dicht smijten. Dat doe je met de deuren in je huis toch ook niet!

Kortom, de problemen die in dit artikel genoemd worden hebben naar mijn mening niets te maken met een ambtenaar van de gemeente die niet opgelet heeft, maar alles met bewoners die ervan uitgaan de de gemeente op de persoon gemaakte containers plaatst. Dat zou natuurlijk best kunnen maar dan zal de afvalstoffenheffing de pan uitrijzen. En dan gaat daar weer over geklaagd worden!

ar

ps: ik ben geen ambtenaar van de gemeente en heb geen enkele relatie met de gemeente, behalve dan dat ik er woon.


Ik zie regelmatig (ouderen) hun gft afval met plastic zak en al in de gft container deponeren. Volgens mij niet de bedoeling.

W. Slagman


Waarom zetten zij de gft container niet aan de overkant van onze flat nou staat hij aan de zijkant en dat is niet goed. Onze flat staat op de Offenbachstraat.

Bedankt,

P. Dekker


Ook bewoners van het Lange Rijntje in Limmen delen de genoemde ervaring. Bovendien vinden zij de plaatsing op de hoek Rijksweg onhandig en gevaarlijk, gelet op het ernaast gelegen fietspad en voor de uitgang naar de inrit van de woning aldaar!

Met vriendelijke groeten,

H. JL Vromans


Ik heb zelf een klein tuintje, dus wij waren voor een grote restafval container in de buurt, dat scheelt weer een container in de tuin. Maar dat doen ze niet (de gemeente Heemskerk wel) dus dachten we het samen met de buren te doen het restafval, maar iedereen moet een restafvalcontainer in zijn tuin hebben staan, zegt een vrouw van de gemeente Castricum afdeling afval. Dus nu maar de plastic container ingeleverd en het plastic afval naar de pdm-container bij Albert Hein in Limmen dumpen. 

Maar dat gaat ook niet goed ik sprak de gemeente, die de pdm-containers leegt dat er een hoop rest afval in verdwijnt, dus dat werkt ook niet erg. Wij hebben nu een kleine restafval-container en een kleine gft-container. Zo hebben we nog een beetje ruimte in de tuin.

Groeten,

S. Limmen


Precies zoals het beschreven staat in de krant.
Voor alle duidelijkheid, het zijn géén ondergrondse gft-containers! Welnee, er zit gewoon een groene afvalcontainer in, dus je kunt wel nagaan, dat die zo vol is.Zeker als je het met 1 container moet doen voor 35 appartementen, in mijn geval. ( appartementencomplex De Brink)Dus vandaar dat de klep zo hoog zit, en inderdaad, veel te hoog, en heel smal. Irritatie alom, sta je daar, met een stinkend bakje gft, vol...dus, gooi ik het bij het restafval, kassa!!!.
Degene die dit verzonnen heeft, moet wel een ambtenaar zijn, want die kunnen niet logisch denken, zou graag de uitleg willen weten. Al met al,zijn wij er de dupe van.
Vriendelijk groeten,

G. Kuijs

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding