‘Ons is niets gevraagd’: over nieuwe afvalscheiding

Algemeen
Dick van der Kolk bij het bezwaarschriftafhaalpunt voor zijn huis aan Brakersweg 5.
Dick van der Kolk bij het bezwaarschriftafhaalpunt voor zijn huis aan Brakersweg 5. (Foto: Yvette van der Does)

Nieuwe afvalinzameling gemeente deel 2: 

CASTRICUM - Bij het omruilen van de afvalbakken gingen zijn wenkbrauwen al fronsen. Zijn groene bak, waar niets aan mankeerde, werd omgeruild voor een identieke groene bak. “Die bakken werden gerecycled, maar wat heeft recyclen voor zin als het helemaal niet nodig is. Daarnaast kwam er een bak voor plastic, terwijl het systeem voor de zakken prima werkte. En toen kwam de mededeling er achteraan dat elke lediging geld gaat kosten. En hiermee wordt straks de eindrekening hoger?” Castricummer Dick van der Kolk is daar behoorlijk geïrriteerd over. “Niemand heeft ons vooraf iets gevraagd. Als bewoner had ik graag inspraak gehad. Ik was dan met ideeën gekomen.”

door Yvette van der Does

Het nieuwe inzamelingsbeleid is gewoon over ons heen uitgerold

Er is een publiciteitscampagne geweest ‘Op weg naar 2050’ waarin werd gepromoot ‘we moeten minder afval produceren’. Aangeven werd toen door de gemeente om terug te gaan naar 30 kilo restafval per inwoner. Komt of zit er een chip in de grijze bak? En komt er een moment dat er gewogen gaat worden. Hoe gaat dit in de praktijk eruit zien? Allemaal vragen die Van der Kolk stelt.

Komt over als een overval

Het komt op Van der Kolk over als een overval. “Het nieuwe inzamelingsbeleid is gewoon over ons heen uitgerold. Niemand heeft vooraf ideeën kunnen inbrengen. Het stuit me tegen de borst. “De uitvoering vind ik ondoordacht en fraudegevoelig.” In praktijk kan iedereen afval in mijn grijze kliko dumpen, want er zit geen slot op. Ik heb helemaal niets tegen afval scheiden, dat is een goed besluit, maar de rekening wordt nu wel bij de inwoners neergelegd. Ik wil niet meer kwijt zijn aan afval dan we nu al betalen.”

Bezwaarschriftenactie door inwoner Castricum

Om deze reden is van der Kolk een bezwaarschriftenactie gestart. Inwoners van gemeente Castricum kunnen bij de voordeur van Brakersweg 5 een exemplaar afhalen, invullen en aan de het college van burgemeester en wethouders sturen. Van der Kolk: “Als de gemeente nou gewoon had gevraagd ‘Burgers, hoe kunnen we nu met z’n allen het praktisch regelen om het inzamelen zo goedkoop mogelijk te maken, en tegelijkertijd beter voor het milieu te zorgen door minder afval te produceren?”

Controleren, betwisten, evalueren afvalstoffenbeleid

“Het bezwaarschrift is niet tegen het afvalstoffenbeleid gericht, maar de afvoer is gewoon niet ok”, stelt Van der Kolk. “Hoe kan ik nu de aanslag achteraf controleren of betwisten als er geen slot op mijn kliko zit? Het is ook zeer beperkend als we ook geen restafval meer kunnen aanbieden bij het afvaldepot. Moet ik soms mijn afval wekenlang gaan opslaan thuis of opeten? Ik vraag in het bezwaarschrift dan ook aan het college om aan te geven wanneer, met wie en op welke wijze de nieuwe regeling afvalstoffeninzameling zal worden geëvalueerd en hoe dit met de burgers gecommuniceerd gaat worden.”

Bewoners van gemeente Castricum kunnen nog steeds een bezwaarschrift ophalen bij Brakersweg 5 in Castricum. Ook kan deze worden aangevraagd door een mail te sturen naar Dick van der Kolk, mail: dvdk@ziggo.nl

Van der Kolk benadrukt tot slot: “Begrijp me niet verkeerd, ik ben echt een voorstander van afval scheiden en ga helpen daar waar we de afvalberg kunnen verminderen, maar ik heb echt bezwaar tegen hoe het in praktijk met de portemonnees van de inwoners wordt geregeld.”

https://www.rodi.nl/regio/castricum/191323/afval-scheiden-beter-voor-milieu-slechter-voor-portemonnee

Reacties van lezers op het artikel ‘Afval scheiden beter voor milieu, slecht voor portemonnee’.

Elli Blokker mailt: “Vrijdag 4 december stonden de oranje bakken aan de weg. Ik heb nog nooit zoveel plastic zwerfvuil gezien op de straten! Kleppen van de bakken waaien open en het plastic waait eruit. In mijn optiek was het met de afval zakken voor plastic beter geregeld en hadden ze al die dure bakken niet hoeven aan te schaffen. Wat een verspilling! Misschien is het een idee, om eerst goed na te denken, voor je nieuwe maatregelen, die veel geld kosten en later verhaald worden op de burgerij, neemt.

Lisette van den Kommer: “Wij begrijpen ook niet waarom de containers vervangen moesten worden. Ze voldeden prima. Waarom dan vervangen? De nieuwe bakken zijn super licht, de deksel sluit niet goed. Maar dat kan nieuwigheid zijn. Omdat ze zo licht zijn was ik vanmorgen redelijk bezorgd omdat er even een stevige wind stond. En ja hoor, na een uurtje lag de bak om en kon ik plastic ruimen. Daarna de bak maar tegen het hek gezet. Later reed ik door Akersloot en zag her en der dat er deksels open waren gewaaid een zag plastic naast de bakken liggen. Om tranen van in je ogen te krijgen. Dat is toch niet de bedoeling. Ik vind het ook gek dat je geen zakken meer kan afhalen voor het plastic afval. Ik gebruik nu plastic tasjes om het in te doen. Maar die zakken werkten toch prima? Als je het met zak en al in de container stopt, kan er ook weinig uitwaaien als de bak omgaat. Ik hou mijn hart vast voor als het echt gaat stormen, dan gaan toch alle bakken om in het dorp. En er zijn weinig mensen die de moeite nemen om wat op te ruimen. Dus alles blijft achter in de natuur.

B. Kaandorp uit Castricum bekijkt het op een andere manier. “Het is een feit dat we met z’n allen veel afval genereren. Als iedereen nou eens voor zichzelf afvraagt wat de bijdrage is die je kunt leveren om de afvalhoeveel te verminderen, dan kom je tot andere inzichten. Zo hebben wij een compostbak in de tuin neergezet, en daar kan enorm veel groente/fruit en tuinafval op. De groene bak zetten we voor de vorm eens per twee maanden aan de weg, voor wat broodrestjes, maar dat is het dan ook wel. Dan de grijze bak, deze zetten we nu eens per maand aan de weg, en is dan nog niet eens kwartvol. Hoe we dat doen? Niet moeilijk: verpakkingen klein maken voordat ze in de afvalbak gaan. En kijk eens goed wat er allemaal in de pmd bak kan, dat is meer dan wij eerst dachten. Blikjes, drankverpakkingen en zo veel plastic verpakkingen, dat kan er allemaal in. Verder kopen we zoveel mogelijk in echte winkels, en zo min mogelijk online, want dan krijg je half lege dozen thuis gevuld met veel afvalmateriaal. Plus je stimuleert de plaatselijke middenstand, in plaats van enkele grote (buitenlandse) internetfirma’s, wat indirect weer goed is voor ons allemaal.”

“Tot slot kun je kijken naar wat je allemaal aanschaft, soms kun je ook een grootverpakking nemen zodat je de hoeveelheid verpakkingsmateriaal verminderd. De pmd bak tenslotte, die zetten we nu eens per maand aan de weg en is dan redelijk gevuld. Maar al dat plastic is gelukkig best goed samen te drukken, dus dan past alles er makkelijk in. Dat de gemeente actie wat weerstand oproept begrijp ik wel. Zelf voel ik dat ook als we iets “moeten” van de gemeente. Maar aan de andere kant is het ook positief dat de gemeente iets aan het afvalprobleem probeert te doen. Laten we het met z’n allen een tijdje proberen, dan vermoed ik dat het wel mee zal vallen en dat het zelfs went na een tijdje. Misschien gaat u er zelfs de lol van inzien om zo min mogelijk afval te genereren. Straks wordt u er nog vrolijk van als het blijkt te lukken. Veel succes!

Een verontruste inwoner uit Castricum, die liever anoniem blijft, is het geheel eens met Van der Kolk. “Uitgezonderd de oranje bak. Daar ben ik toch wel blij mee. Mijn oude bakken vernieuwen, was heel slecht. Ze waren nog als nieuw. Deze prijsverhoging is buitensporig en gewoon een enorme belastingverhoging. De politiek zorgt goed voor zichzelf en kijkt niet naar wat zijn bewoners nodig hebben. Belachelijk, dat wij niet meer gewoon op de normale manier naar de stort kunnen om afval te brengen. Om die enorme belastingverhoging te voorkomen, wilde ik zelf mijn afval naar de stort brengen. De politiek heeft dit reeds geblokkeerd. Ik vindt het bovendien een asociaal systeem van een gemeente die voorstaat om eenzaamheid te voorkomen. Tot heden konden we als het nodig was de bakken vullen van onze buren en vice versa. Je maakte een praatje, wat gezellig was. Nu ga je als eerste berekenen wat dit wel niet kost. Waarna een weigering volgt. Weg die jarenlange goede verstandhouding met je buren. Weg gezelligheid. EN MEER EENZAAMHEID in het dorp. Bedankt politiek, voor alle verdere inperkingen die nog gaan komen. De gemoedelijkheid is verdwenen en de angst in ons mooie Nederland regeert. Wat nou vrijheid!!!”

Marco Krom is helemaal niet te spreken over hoe de gemeente het vuilophaalsysteem heeft geregeld. “Buiten dat wij met een extra kliko worden opgezadeld vind ik het belachelijk dat je per keer voor je opgehaalde vuil moet betalen. Een keer overslaan is haast onmogelijk want één keer in de zes weken gaat gewoon niet. Tenzij je alleen woont misschien, maar met een gezin ben je gewoon de Sjaak. En stel, je bent een keer niet thuis, op vakantie of wat dan ook en je moet dan meerdere weken overbruggen kan je het vuil ook al niet meer naar het afval depot brengen. Dit is gewoon de inwoners op kosten jagen. En dan nog het probleem met, wanneer zet je je bak aan de weg, ik zie het al gebeuren dat mensen met hun vuilnis aan de wandel gaan of het nog in de bak van de buren past. En als daar dan iets tussen zit wat niet is toegestaan krijg ik zeker een rode kaart. Wie heeft dit idee verzonnen? Wie heeft dit goed gevonden? Ja theoretisch zal het wel kloppen. Ik ben benieuwd wanneer ik de eerste vuilniszakken in de berm zie liggen.”

Ton Rota las met verbazing het artikel: “Het is kennelijk bij een aantal Castricummers niet doorgedrongen, dat extra zorg voor het milieu niet gratis kan zijn. Denk alleen al aan de extra kosten voor de organisatie, waaronder de aanschaf van een extra bak. Ik wil daarentegen de gemeente prijzen om de perfecte organisatie die nodig was voor deze omschakeling. Op grond van persoonlijke ervaring, hoeft de grijze bak veel minder gevuld te worden, als wij ons wat bewuster gedragen in onze wegwerpmaatschappij. De vervuiler betaalt terecht! Het stimuleert een verantwoordelijker scheiding van huishoudelijk afval. Door een zorgvuldiger gebruik van de grijze bak is het misschien niet eens nodig om eens in de 3 weken de bak aan de straat te zetten. En men kan grof vuil in onze gemeente nog steeds GRATIS afleveren bij het Stet. Mogelijke extra kosten voor de vuilverwerking van 5,50 of 9,40 euro per keer per bak is dus niet onredelijk. Het probleem zit dus NIET in de grijze bak, maar wel in de volle ORANJE bak, omdat er nog steeds geen statiegeldregeling is voor de extreme hoeveelheid plastic en blikjes.”

Dick Ceulen verstuurde 26 november een mail over de gigantische stijging van de tarieven voor het ophalen van de diverse soorten vuil (GFT, PMD en restafval). Op de dag dat hij onze redactie mailt, 4 december j.l. heeft hij nog geen reactie van de gemeente ontvangen.

Hans Teeling schrijft: “Jaren geleden is er al geprobeerd om te laten betalen voor het afval dat je inlevert. De Castricummer mag dan volgens de gemeente netjes zijn maar heeft ook een grote hekel aan betalen. Het afval vind je dan weer net als toen ergens in een sloot of berm. Zelf ruim ik regelmatig vuil op wat langs de weg ligt en met mij nog vele ploggers. Een oplettend oog ziet ook duidelijk het verschil met omliggende gemeenten. Met de komende regeling ga ik daar mee stoppen. Ik ruim al de rotzooi van de jeugd op en daar mag ik nu dus ook nog eens voor betalen. Of zal ik het voor het gemeentehuis dumpen? Misschien komt het signaal binnen. Met de elektronica is het nu goed geregeld. Als je iets koopt betaal je meteen al de afvoerkosten. Dat werkt prima en kan toch ook voor ons restafval toegepast worden.”

J.W. Hoegen zegt: “In Castricum was het beste afvalscheidingssysteem ter wereld. Het had echter een groot nadeel: het was te goedkoop.”

Familie Koenekoop uit Limmen: “Graag sluiten wij ons aan bij de grieven die de heer Van der Kolk heeft met de hele gang van zaken omtrent het nieuwe systeem rond de afvalverwerking. Inderdaad de onnodige verstrekking van de nieuwe bakken, de periode van ophalen eens in de 3 weken, die zeker zomerdag ontoereikend zal zijn. Ieder heeft weleens mijt in de bak gehad dus kan zich daar alles bij voorstellen! De extra kosten, wat zeker tot frauduleuze handelingen zal leiden! Dit wordt wel weersproken met de woorden in Castricum wonen alleen maar nette mensen, wat een onzinnige en naïeve opmerking is. En inderdaad dat alles gepresenteerd is zonder dat de inwoners de mogelijkheid hadden hier tegenin te gaan.”

Evelien Bouwman zegt zelf altijd milieubewust te zijn geweest. “Een manier van zo in het leven staan, vind ik heel normaal. Scheiden en hergebruiken van materialen doe ik dan ook al jaren. Heb twee compostbakken in mijn tuin staan en vul dan ook alleen in najaar en voorjaar een enkele keer de groencontainer met takken uit eigen tuin. Natuurlijk wordt bladafval in omgeving tuin in het najaar verzameld en op de tuingrond en compostbakken gegooid. Maar ja, dan die grijze bak waar dan wel per drie weken voor betaald moet gaan worden vanaf begin 2021. Ik woon alleen en heb genoeg aan de kleine grijze bak. Een keer in de zes weken legen zou in mijn geval wel kunnen. En dan 7 keer 5,50 per jaar kwijt zijn! Maar ja die stank zal dan wel een punt zijn in de zomermaanden. Wil ik daar dan voor kiezen? Heb net als anderen ook aangeven in artikelen aangaande dit nieuwe milieubeleid is het ook mijn eigen stellige overtuiging dat er ook in mijn directe omgeving bewoners zijn die beslist hun eigen vuil in andermans bakken gaan gooien om zelf niet te hoeven betalen voor het legen van hun eigen grote grijze bak. Jammer om te zeggen maar de meeste mensen zijn echt niet met het milieu en scheiden bezig. Alleen hun eigen belang geldt! Ik ga er toch wel vanuit dat er heel veel knappe koppen in verrschillende gemeentes hun ervaringen en ideeën met elkaar op dit terrein gedeeld hebben? Waarom zo moeilijk doen? Reken gewoon voor eenpersoons huishoudens met kleine grijze bak een meerpersoons huishoudens met grote grijze bak een vast bedrag boven op het vaste bedrag wat de gemeente al gaat
innen per jaar vanaf 2021?”

Ingrid van der Matten reageert met: “Dat we afval gaan scheiden ben ik een hele grote voorstander van. Ik ben zelf heel erg Pietje precies hiermee en zorg dat er bv geen stukje papier( heb zelfs zakje van de apotheek staan) waar ik de kleine frutsels in doe. Maar dat we 3 nieuwe kliko’s hebben is te gek voor woorden. Had er 1 kunnen zijn, nu worden er 2 vernietigd en wel gelukkig weer gebruikt om plastic materialen te maken maar wat een zonde geld en energie gebruik. En dat we nu zoveel extra moeten betalen per keer legen van de kliko is ook te gek. Zorg er juist voor dat dit ook bij het afvaldepot gratis is en laagdrempelig des te meer wordt er gescheiden. Ik weet zeker (en dat hoor je van heel veel mensen) dat er zwerfvuil komt. Eigenlijk zou je mensen moeten belonen die goed afval scheiden. Er zijn al heel veel gemeenten waar ze in het rest afval ook plastic etc doen omdat ze bij de afval verwerking dit kunnen scheiden. Beter dan de bevolking. Geef dan een papierbak erbij. En zorg dat alles wat je brengt naar de stet dat dat gratis is. In Haarlem is het zelfs gratis als ze bij je thuis grof vuil ophalen. Ik ga zeker zo’n bezwaarschrift ophalen bij Dick van der Kolk.”

Ar mailt ons: “Het valt mij op dat uw blad, net als de meeste andere media, graag het nieuws negatief brengt. “Slechter voor de portemonnee” in de aanhef gaat slechts op voor een gedeelte van de Castricummers. Namelijk degenen die veel te veel afval produceren en daarvoor niet genoeg betalen. Ik ben deel van een ouder echtpaar dat zeer goed afval scheidt en dus jaren achtereen zeer weinig afval aangeboden heeft. In het bestaande systeem heb ik altijd veel te veel afvalbelasting moeten betalen omdat ik altijd meebetaalde voor diegenen die veel meer aanboden dan waar zij voor betaalden. Dat wordt nu gelukkig hersteld. Logisch dat die mensen nu gaan piepen. Ik vind het echter krokodillentranen! Verder is het juist de bedoeling van dit nieuwe systeem dat we minder afval gaan produceren, waardoor de kosten omlaag gaan en het milieu gespaard wordt. Ik zie alleen maar voordelen.”

Nog een reactie van Peter Houtman. “Goed dat u dit onder de aandacht brengt. Dit is echt weer een dictatoriaal staaltje van de overheid. Veel mensen doen hun best met afval scheiden. Het kan zijn dat deze actie er gedeeltelijk toe bij draagt dat mensen nog beter hun best doen om bewust om te springen met de verschillende soorten afval. Het is echter te belachelijk voor woorden dat we voor deze ‘nutsvoorziening’ zoveel meer moeten betalen terwijl er aanzienlijk minder service geboden wordt. Het bedrag per restvuilcontainer vind ik belachelijk hoog temeer daar er legio gebruikers zijn die voor wie het niet mogelijk is om het aantal keren terug te brengen omdat in de restvuilcontainer bv. ook luiers en incontinentiemateriaal moet worden aangeleverd. Kortom, te zot voor woorden en door de strot van de gebruikers geduwd.”

En tot slot nog een reactie van Aart Tóth: “Als we het over de nieuwe regels en gekleurde kliko’s gaan hebben zijn we de eerste maanden nog niet uitgepraat. Zeker over de euro’s die de nieuwe ‘afvalwijzersregels’ gaan opbrengen voor de gemeente ten koste van inwoners. De openbare afvalbakken langs de voetpaden puilen intussen al uit van huisvuil om kosten te besparen. Dan worden er ook nog GFT-cocons in de buurt van de ondergrondse restafvalcontainers geplaatst voor die gebruikers. Woon je in een flat of een verdieping, dan kan je GFT-rolcontainer of 10 liter emmer aanschaffen om in je keuken te plaatsen. Er worden nieuwe pasjes verstrekt en voor plastic mag je met je zak naar een container verder weg of naar de milieu straat.”

“Allemaal leuk en minder leuk en eigenlijk al achterhaald. In de grote steden zoals Amsterdam, waar verantwoordelijk wethouder Slettenhaar vandaan komt, zijn aparte GFT-afvalcontainers al jaren afgeschaft vanwege overschot compost, wat van GFT gemaakt wordt, en vervuiling omdat er restvuil bij in gegooid wordt zoals zakjes en verpakkingen. Logisch, want je gaat niet met een 10 liter GFT-afvalemmertje vanaf 10 hoog naar beneden naar de container en weer terug naar de 10e. Of je niets anders te doen hebt. Erger is de verbastering van wethouder Slettenhaar, met een aanvulling van ‘bak’. Facebook staat er vol mee. Heb je een eengezinswoning, dan mag je plaats inruimen voor een oranje, groene en grijze kliko ergens in je voor of achtertuin. Wordt het de achtertuin, dan op de leegdag door je huiskamer, gang naar buiten om soms nog 40 meter te zeulen naar de witte driehoekjes om hem daar te plaatsen. Oplossing voor dit bewerkelijke en achterhaalde manier van gescheiden verzamelen van diverse soorten afval, meer ondergrondse containers waar je op elk moment van de dag je afval kwijt kunt en zonder pasjes om misbruik en illegaal storten van afval tegen te gaan. Scheelt veel kosten en gemeenschapsgeld.”