Klachten over gft-containers in centrum Castricum

Algemeen
Een van de afvalcontainers voor gft bij de Gouden Stulp, op de hoek bij Boekhandel Laan.
Een van de afvalcontainers voor gft bij de Gouden Stulp, op de hoek bij Boekhandel Laan. (Foto: aangeleverd)

CASTRICUM - De nieuwe gft-afvalcontainers die geplaatst zijn in het centrum van Castricum zorgen voor veel irritaties bij een aantal inwoners in de omgeving van de Gouden Stulp. De inwoners vinden de containers gebruikersonvriendelijk. Ze zijn onder andere te hoog voor de ouderen die in de appartementen wonen en voor het afval scheiden aangewezen zijn op deze containers. De containers zijn daarnaast smal, waardoor veel resten naast in plaats van in de containers terechtkomen. Ze zijn ook vaak vol en zouden ongedierte aantrekken.

Een inwoner reageert naar aanleiding van een tip die wij kregen van Rens Blom van Nieuws uit Castricum. “Waarom zijn deze containers zo onhandig, wie heeft dit zo bedacht? Ik vind het prima om mijn afval te scheiden hoor, maar ik loop heel vaak voor niets naar de container, hij zit heel vaak vol en dan loop ik weer terug naar huis met een volle emmer. Dit is niet te doen. Als dit zo blijft dan gooi ik mijn schillen in het vervolg wel weer gewoon in de kliko.” De bewoonster van het appartementencomplex aan de Gouden Stulp zou graag willen weten welke ambtenaar hier voor verantwoordelijk is, wie heeft er voor deze containers gekozen? Ook wil ze weten of er meer bewoners in de gemeente zijn die moeite hebben met de containers. Nog een voorbeeld: de kleppen van de containers maken veel lawaai. Laatst werd er in de vroege uurtjes een emmer geleegd. De buren waren meteen klaarwakker.”

Achtergrond

De gemeenteraad heeft in 2019 het grondstoffenplan goedgekeurd. Hierin staat onder andere dat inwoners van gemeente Castricum in 2025 nog maar 30 kilo restafval per inwoner per jaar over moeten houden (is nu ruim 200 kilo). Met meer en nieuwe ondergrondse containers (er komen onder andere containers voor kleine huishoudelijke apparaten en luiers) stellen wij onze inwoners in staat om beter te kunnen scheiden.

Voor het bepalen van de locaties volgde de gemeente een Uniforme Openbare Voorbereidingsprocedure. Volgens deze procedure konden inwoners tot 6 weken na de publicatie van het voorlopig besluit, een zienswijzen geven. Na afloop van de zienswijzeprocedure zijn de definitieve locaties vastgesteld en in een aanwijsbesluit vastgelegd.

Wat is uw ervaring met de nieuwe gft-container bij u in de buurt? Neem contact op met onze redactie. Stuur een mail naar redactie.cnb@rodi.nl

i.s.m. Rens Blom, www.nieuwsuitcastricum.nl