Luister zondag naar LOS Nostalgia

Algemeen
Helders Dameskoor uit een grijs verleden.
Helders Dameskoor uit een grijs verleden. (Foto: aangeleverd)

In augustus 1949 namen twee dames het initiatief tot het oprichten van een dameszangkoor. Nadat men verscheidene dames bereid had gevonden hieraan mee te werken, ging met op zoek naar een geschikte repeteergelegenheid. Hierna moest een directeur gevonden worden en vonden zij de heer D. Ploeg bereid het te proberen. Op 31 augustus 1949 was de eerste samenkomst, met een vijftiental dames. Na veel gestem, begeleid door een piepend orgeltje, begonnen de dames met het eerste nummer 'Blondje' in te studeren. Na enkele weken slaagde men er in een lokaal te krijgen in de Fröbelschool aan de Narcisstraat, voor de somma van vier gulden per avond. Ook kreeg het koor de beschikking over een piano, eigendom van operettevereniging Harmonie, voor één gulden per avond. De contributie werd vastgesteld op 50 cent per keer en één gulden inleggeld.

Den Helder had al een tijdje 'het Helders Mannenkoor', dus met algemene stemmen was de naam 'Het Helders Dameskoor' snel geboren. De vereniging groeide en had al spoedig 22 leden. Met dit clubje onderging men de vuurdoop door voor het eerst een optreden te verzorgen in het verpleeghuis der Ned. Herv. Gemeente aan de Vroonstraat. Daarna vond men in het ziekenhuis een dankbaar gehoor. Talrijke optredens zouden volgen. Het Helders Dames Koor Vocaal (zoals het sinds 1995 voluit heet) herdenkt deze maand het 70-jarig bestaan. Met enkele (oud-)leden staat in Nostalgia een uitzending van dit jubilerend koor op de rol en wordt tevens teruggeblikt op een uitzending van 1999 toen het koor een halve eeuw bestond.

Den Helder telde destijds bekende grammofoonplatenzaken in de binnenstad. Muziekhandel Selbach, eerder gevestigd in de Sluisdijkstraat, verhuisde begin jaren zestig naar een nieuwbouwpand in de Beatrixstraat waar het muziekliefhebbers tot de opheffing van de zaak zich van de modernste hits en evergreens kon voorzien. Eén van de vaste medewerkers in de jaren zeventig, John Dienaar, deze week opgezocht in Julianadorp, haalde in 1977 het plaatselijk nieuws toen hij het initiatief nam tot de oprichting van de landelijke James Last fanclub.

Onderwerpen: 70 Jaar Helders Dameskoor (HDK). John Dienaar (platenzaak Selbach) en Helders Weekjournaal 40 jaar geleden (actualiteiten eerste week maart 1980). Uitzending: zondag 1 maart van 12.05 tot 15.00 uur.