Luister naar LOS radio Den Helder

Algemeen
Siemon Bakker in 1980 (boek Den Helder jaren tachtig deel 1 in bewerking).
Siemon Bakker in 1980 (boek Den Helder jaren tachtig deel 1 in bewerking). (Foto: aangeleverd)

Siemon Bakker uit de Cornelis Evertsenstraat voorzag gedurende 1948 tot en met 1980 heel Noord Holland boven ’t IJ van geluid. De kans was groot dat men op evenementen of bij toespraken het geluid van Siemon Bakker hoorde. Hij startte in 1948 als hobby met het verzorgen van het geluid bij toen nog kleine evenementen. Toen hij in 1975, na een dienstverband van 32 jaar de Rijkswerf verliet was zijn hobby intussen dermate uitgegroeid. Hij draaide met twee luidsprekers en een stapel pick-up platen tijdens de voetbaltoernooien van HRC, maar ook op Koninginnedag en ’s winters op de ijsbaan. Vrijwel in alle Noord-Hollandse dorpen en steden had Siemon de evenementen van geluid voorzien, zo stond zijn pakhuis vol met geluidsapparatuur. Hij kon binnen een uur het spul aansluiten en de rest van de dag genoot hij dan van hetgeen er allemaal om hem heen gebeurde. Velen stonden verbaasd over de technische wonderdoos met speakers als aan de Sportlaan een groot deel van het Helderse voetbalgebeuren plaatsvond. 's Zomers werd op dit veld de fancy fair gehouden en ook dan waren de klanken uit de apparatuur van Siemon Bakker te horen. Later werd het voetbaltoernooi gehouden op het sportcomplex aan de Streepjesberg. Tijdens hoogtijdagen maar ook bij andere gedenkwaardige gebeurtenissen was Siemon Bakker present. Op eerste paasdag zal het bedrijf, dat al weer vele jaren onder dezelfde handelsnaam bekend staat, worden besproken. Men hoort de stemmen van zoon Luit Bakker, Theo Groen, Jan Slikker en Ben Buurmeester, gedeeltelijk opgenomen tijdens de viering van het 40-jarig bestaan in oktober 1998.

In het tweede uur komt de geschiedenis van drogisterij Takken voorbij. Verder Helders nieuws uit de week van 6 t/m 12 april 1940, met als onderwerpen de luchtbeschermingsdienst, het overlijden van het gemeenteraadslid Henri Baak en het optreden van de bekende Nederlandse zanger Albert de Booy in schouwburg Casino aan de Kanaalweg.

In het derde muzikale uur onder andere enkele van Albert de Booy’s onvergetelijke hits zoals Korenbloemenblauw, Aubade voor Nina en Geen geld en toch geen zorgen (kom daar in 2020 nog eens mee).

Uitzending: zondag 12 april van 12.05 tot 15.00 uur.