Luister naar LOS Nostalgia

Algemeen
Foto: Klaas Porsius: bron boek Den Helder jaren tachtig deel 1 in voorbereiding.
Foto: Klaas Porsius: bron boek Den Helder jaren tachtig deel 1 in voorbereiding. (Foto: Henk Post)

In het eerste uur een gesprek met en over Klaas Porsius, bij menige Nieuwedieper destijds bekend als marktkoopman. Na een periode van ongeveer tien jaar als scheepsbouwer bij de werf begon hij met het verzolen, hakken en repareren van klompen.

Uiteraard was dit niet genoeg om een inkomen te verwerven. Een gedeeltelijke baan bij het postkantoor zorgde voor de nodige compensatie. Langzamerhand werden er ook klompen gemaakt en na een jaar of vier werd er een werkplaats gekocht in de Pieter Quantstraat. Intussen werd ook met een zelfgemaakte bakfiets langs de weg gevent om een klantenkring op te bouwen. Vanaf 1945 tot 1970 was Porsius een vaste verkoper op de markt. Hier werd hij dan ook een vertrouwd en bekend iemand en zijn producten werden een begrip. Een speciale bekendheid genoten zijn orthopedische klompen, die hij op een speciale manier afhankelijk van de soort voetafwijking prepareerde.

Vooral in Amerika en Canada bestond veel belangstelling voor de klompen van Porsius. Deze week is een bezoek gebracht aan kleindochter Marjan Porsius en verder wordt gebruik gemaakt van een radio interview uit 1993. In het eerste uur verder een gesprek met Klaas Schipper, auteur van het boek Feike Astma; handelend over één van de bekendste kerkorganisten uit de vorige eeuw die al op jonge leeftijd in de Gereformeerde Kerk in Den Helder een orgeltje met negen stemmen bespeelde. Het orgelspel van Asma in het lied Mijn gebed van D.C. Lewis heeft in 1970 bijgedragen aan een nummer 1-positie van dit lied in de Veronica Top 40. De in Den Helder geboren Feike Asma werkte verder mee aan de film van Herman van der Horst: "Toccata", die in de Oude Kerk in Amsterdam is opgenomen, waarbij hij de bekende ‘Toccata con fuga in d-moll’ van J.S. Bach speelde.

In het tweede uur onder andere een gesprek over Henk de Groes (48), medeoprichter van de ziekenomroep van het toenmalig ziekenhuis Parkzicht aan de Huisduinerweg. Het kostte De Groes veel tijd om enkele dagen per week een programma het ziekenhuis in te sturen. Met medewerking van zuster Sjollema, die hem altijd ter zijde stond, was de start van de omroep mogelijk gemaakt. Deze week werd een opname gemaakt met een zoon van Henk de Groes die vertelt dat de eerste opnamen van het programma thuis in een eigen studiootje werd samengesteld alvorens het via de zalen in het ziekenhuis studio te ontvangen was. In het derde muzikale uur een overzicht van de Engelse hitparade van juni 1980.

Uitzending: zondag 28 juni van 12.05 tot 15.00 uur.