Nieuw riool Ooievaarstraat Den Helder

Algemeen
 Verschillende bewoners in de Ooievaarstraat hebben te maken met wateroverlast.
Verschillende bewoners in de Ooievaarstraat hebben te maken met wateroverlast. (Foto: Pexels.com)

DEN HELDER - Verschillende bewoners in de Ooievaarstraat hebben te maken met wateroverlast. Dat bleek onder andere uit de klachten die de gemeente binnen heeft gekregen. De afgelopen periode is het waterprobleem in kaart gebracht. We kunnen de wateroverlast kan worden verminderd en voor een deel worden opgelost door de aanleg van een infiltratieriool.

Aanleg infiltratieriool voor snelle afvoer schoon water

Projectleider R. de Wit van het team Openbare Ruimte legt de bewoners via een brief uit hoe men te werk gaat. De inhoud luidt als volgt: ‘We leggen naast het ‘gewone’ riool een zogenoemd infiltratieriool aan. De gewone rioolbuis is voor vuil water. Het infiltratieriool is voor regenwater. Het vuile water gaat naar de rioolzuivering, het regenwater naar een sloot of gracht in de buurt. Het infiltratieriool vangt het regenwater als het ware op. Zo kan dit water snel worden afgevoerd. De al natte ondergrond wordt zo niet nog meer belast. Ook koppelen we de regenpijpen van woningen rechtstreeks op het regenwaterriool. Dat doen we altijd in overleg met de bewoners en alleen als er geen vervuilende installaties aan de buis zijn gekoppeld. De kosten hiervan betaalt de gemeente. Als bestrating open moet, herstelt de aannemer dat direct.’

Waterafvoer in steeg

Naast het wateroverlast in de ondergrond, zijn er ook meldingen van wateroverlast in de steeg. De steeg is niet in eigendom van de Gemeente Den Helder. Om deze reden legt de gemeente hier geen drainage aan. Zodra bewoners in de toekomst hier zelf drainage aan willen leggen, kan deze aangesloten worden op een put die de gemeente aan het begin van de steeg wel aanlegt. Ook zorgt de gemeente ervoor dat regenwater vanaf de straat niet de steeg in stroomt. De Wit: “Wilt u of een bewonersgroep zich inzetten voor drainage in de steeg? Dan denk ik graag met u mee! U kunt bij mij terecht voor informatie, een prijsaanvraag bij een aannemer, enzovoort.”

Planning

Zodra het ontwerp is afgerond wordt op zoek gegaan naar een aannemer. De Wit: “Wij gaan ons best doen om de uitvoering van de werkzaamheden rond de zomervakantie van 2021 af te ronden. Als laatste wil ik u meegeven dat u zelf ook kunt bijdragen aan minder wateroverlast. Dit kunt u doen door uw tuin in te richten met zo min mogelijk tegels en zo veel mogelijk groen. Planten in de grond houden water vast, waardoor dit niet direct de straat op loopt.”

Meer informatie of vragen? Neem contact op de heer De Wit via ra.de.wit@denhelder.nl of via het contactformulier op www.denhelder.nl/e-mail.