Sectiehoofd ongediertebestrijder Jan Selderbeek hield in 1992 een rattenkooi vast.
Sectiehoofd ongediertebestrijder Jan Selderbeek hield in 1992 een rattenkooi vast. ((Foto: aangeleverd))

Helders 'Nostalgia'

DEN HELDER - In de wekelijkse rubriek 'Nostalgia' geeft de Helderse stadshistoricus Marinus Vermooten een vooruitblik op zijn radioprogramma Nostalgia dat hij elke zondag van 12.00 tot 15.00 uur presenteert op de lokale omroep L.O.S. Den Helder. Zijn radioprogramma handelt grotendeels over de geschiedenis van Den Helder en Julianadorp met in het derde uur nostalgische muziek.

Kakkerlakken en andere ongedierte betekende brood op de plank van de milieudienst. Een van de medewerkers die zich hier al tientallen jaren mee bezighoudt, Jan Selderbeek, kan hier uitgebreid verslag van doen. In juli 1992 bijvoorbeeld plantten in een mum van tijd inheemse faraomieren in een heel huizenblok die tot in het bed en suikerpot het leven van de bewoners er niet aangenamer op maakte. De faraomier was evenals de kakkerlak een dier dat vanuit een tropisch klimaat naar het westen werd geïmporteerd en men moest regelmatig uitrukken om een kakkerlakkenplaag te onderdrukken. Toenmalig sectiehoofd van de gemeentelijke ongediertebestrijding Jan Selderbeek is ook betrokken bij de bestrijding van de rattenplagen en verricht dit werk tegenwoordig als particulier ondernemer. Ook de gemeente doet regelmatig nog een beroep op hem.

In de competitie 'Trekpleister van het Jaar' won het filiaal van Trekpleister aan de Spoorstraat in maart 1994 de eerste prijs. In Nederland dongen 160 filialen mee naar die eerste prijs. Er werd gekeken naar de presentatie van de producten, de winkelomzet en naar de klantvriendelijkheid van het personeel. Trekpleister in de Spoorstraat scoorde dus het beste, en het personeel won een volledig verzorgd weekend in een kasteel in het Limburgse Tegelen. Zondagmiddag een gesprek met Mariëtte de Wit. Ze werkt tegenwoordig in het filiaal Trekpleister te Schagen

Op 1, 2 en 3 april 1994 trad de Voltige vereniging Den Helder op in het Franse Saumur. Men was in Frankrijk door de resultaten van deze Helderse club hen op het spoor gekomen. De Voltige vereniging werd in 1993 reservekampioen van Nederland en maakte toen al een goede kans zich in Frankrijk te plaatsen. De ploeg bestond uit 9 kinderen in de leeftijd van 11-18 jaar. Men trainde onder leiding van trainer-jongleur Dirk Klinkenberg en waren daardoor goed vooruit gegaan. Het voltigeren bestond uit een zestal verplichte oefeningen met een kür. Omdat deze groep uitsluitend buiten kon oefenen verwachtte de begeleiding bij dit indoor evenement in Saumur, hoge ogen te kunnen gooien.

Lees ook

Meer berichten